Ako vam treba ideja za novo varivo, mi imamo odličan recept. Grašak varivo s mesom oduševit će vas i vaše ukućane. Brzo je gotov, a vrstu mesa birate vi. Mi preporučamo da za grašak varivo s mesom izaberete svinjetinu, no odlično će se slagati i s piletinom. Naravno, grašak varivo s mesom slagat će se odlično i ostalim vrstama mesa – junetinom ili divljači, no trebat ćete ga puno duže kuhat.
Za grašak varivo s mesom trebate:
- 1 luk
- 1 mrkvu
- Šaku graška
- 1 veliki krumpir
- 3 žlice pasirane rajčice
- Vodu
- Žlicu vrhnja za kuhanje
- Sol, papar, crvena paprika
- Lovor list, svježi peršin
- Maslinovo ulje
Svinjski file narežite na kocke, posolite i ostavite da odstoji 15 minuta. Luk narežite na kockice te popržite na maslinovom ulju u loncu. Mrkvu naribajte i dodajte luku. Sve zajedno dinstajte dok ne omekša uz povremeno miješanje. Dodajte grašak i sve zajedno pomiješajte. Dodajte meso. Sve dobro pomiješajte i ostavite da se meso malo zapeče. Dodajte vodu koja mora prekriti meso i povrće. Pustite da zavri te zatim posolite, popaprite i dodajte žličicu slatke crvene paprike. Za to vrijeme ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Dodajte ga u lonac. Pustite da sve zajedno zavri te dodajte 2 lovorova lista i svježi peršin. Pustite da se sve zajedno krčka 25 minuta. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i žlicu vrhnja za kuhanje. Miješajte otprilike 5 minuta, dok se ne zgusne i vaše je grašak varivo s mesom gotovo.
Ako ćete za grašak varivo s mesom odabrati piletinu, bit će vam i brže gotovo, za otprilike 20 minuta, a s ostalim vrstama mesa trebat ćete duže vremena, otprilike jedan sat.