Suhi kolači su fina slastica koja može stajati duži period vremena. Upravo je to razlog što su vrlo popularni. Pripremite fine suhe kolače i poslužite ih uz čaj ili kavu.
Sastojci za fine suhe kolače:
- 110 g maslaca
- 150 g granuliranog šećera
- 1/2 žličice soli
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 veliko jaje
- 180 g brašna
- 2 žlice mlijeka
- 300g orašastih plodova i/ili suhog voća
Priprema finih suhih kolača:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Lagano namastite dva lima za pečenje ili obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte maslac, šećer, vaniliju, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaje, muteći dok ne postane glatko. Ostružite stijenke zdjele i ponovno tucite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte brašno, potpuno ga umiješajte.
Umutite mlijeko, a zatim dodatke. Stavite kolačiće žlicom na pripremljene limove za pečenje, razmaknuvši ih oko 5cm jedan od drugog. Pecite fine suhe kolačiće oko 15 minuta. Kolačići bi trebali biti svijetlo zlatno smeđi, a po rubovima malo tamniji. Za mekše fine suhe kolačiće pecite kraće, a za hrskave fine suhe kolačiće pecite duže.
Izvadite fine suhe kolačiće iz pećnice i ohladite na papiru za pečenje.