Juha od rajčice izvrstan je izvor antioksidansa, uključujući likopen, flavonoide i vitamine C i E.
Sastojci za finu juhu od rajčice:
- 1 kg zrelih rajčica
- prstohvat šećera
- 1 žlica balzamičnog octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 1 mrkva
- grančica majčine dušice i 2 svježa lista lovora
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica sušene rajčice
- 600 ml temeljca od povrća
- 2 žlice mascarpone sira
Fina juha od rajčice priprema:
Kada pripremate finu juhu od rajčice, u prvom koraku zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Zakuhajte posudu s vodom i pripremite zdjelu ledene vode. Izrežite mali prorez na dnu svake rajčice, a zatim uranjajte u kipuću vodu u serijama na 10 sekundi, a zatim ih izvadite u ledenu vodu.
Ocijedite i ogulite rajčice pa prepolovite i stavite na lim za pečenje prerezanom stranom prema gore. Pospite solju, paprom i šećerom. Prelijte octom i jednom žlicom maslinovog ulja. Pecite rajčice sat vremena dok se napola ne osuše i ostavite ih sa strane, kako bi juha bila što finija.
Zagrijte preostalo ulje u velikom loncu i lagano pržite luk i mrkvu oko deset minuta dok ne omekša. Dodajte bilje i češnjak i kuhajte još minutu. Umiješajte pire od rajčice pa dodajte pečene rajčice i sokove iz pladnja. Prelijte temeljcem i začinite solju i paprom. Pustite da zakipi pa smanjite vatru i kuhajte desetak minuta.
U finu juhu od rajčice dodajte mascarpone pa skinite s vatre i dobro izmiksajte štapnom miješalicom. Za večeru poslužite juhu s grančicom majčine dušice i malo kvalitetnog maslinovog ulja.