Farinata je talijansko jelo koje izgleda poput palačinke bez kvasa. Radi se od brašna od slanutka. Recept za farinatu je malo zahtjevan, ali rezultat je odlično jelo. Pratite recept i pripremite ukusnu farinatu.
Potrebni sastojci za farinatu prema receptu:
- šalica brašna od slanutka
- žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- pola žutog luka, tanko narezanog
- žlica svježeg ružmarina
- svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Upute za recept za farinatu:
Umutite brašno od slanutka s 1,5 šalicom vode, zatim umiješajte sol i 2 žlice maslinovog ulja. Pokrijte smjesu i ostavite na sobnoj temperaturi barem sat vremena.
Ako koristite luk, pirjajte tanke ploške na ekstra djevičanskom maslinovom ulju dok ne omekšaju i ne postanu prozirne, ali ne i smeđe. Neposredno prije završetka umiješajte začinsko bilje da se kuha nekoliko trenutaka, a zatim u smjesu dodajte kuhani luk. Slijedi ostatak recepta za farinatu.
Zagrijte pećnicu na 200°C kako biste ispekli farinatu. Zagrijte nekoliko žličica maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Kad je ulje vruće, dodajte smjesu brašna i luka u tavu. Prebacite tavu u pećnicu i pecite oko 20 do 30 minuta.
Izvadite tavu iz pećnice i ostavite da se ohladi minutu. Pažljivo prebacite farinatu na dasku za rezanje. Narežite na kockice, pokapajtemaslinovim uljem, a na vrh stavite manju količinu svježe i grubo mljevenog crnog papra.
Farinata je najbolja kada je još topla.