Recept i priprema /

Džem od limuna: Kako pripremiti džem od limuna?

Image
Foto: Pixabay

Postoje razne vrste džemova, a onaj od limuna je posebno ukusan. Kako pripremiti džem od limuna?

23.4.2022.
10:58
Pixabay
VOYO logo

Jedan od načina kako možete spremiti limun za zimnicu je u obliku džema. Kako pripremiti džem od limuna?

Sastojci za džem od limuna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg limuna
  • 2 kg šećera

Priprema džema od limuna:

Kako biste pripremili džem od limuna, limune stavite u veliki lonac s tri litre vode. Pustite da zakipi, a zatim poklopite posudu i kuhajte dva i pol sata ili dok kore limuna ne postanu mekane te se lako mogu probušiti vilicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se limuni dovoljno ohlade za rukovanje, izvadite ih iz lonca. Izmjerite tekućinu za kuhanje, trebat će vam ukupno dvije litre. Ako to baš i nemate, razliku nadoknadite vodom. Ako imate previše tekućine, zakuhajte i smanjite na potrebnu količinu.

Prepolovite limune i uklonite koštice. Za džem od limuna koru i meso limuna narežite na trakice, deblje ili tanke koliko želite. Sve to vratite u tavu.

Dodajte šećer i zakuhajte, miješajući dok se sastojci za džem od limuna potpuno ne otope. Kuhajte brzo oko 20 minuta dok ne postignete visoku temperaturu.

Testirajte točku stvrdnjavanja tako da na ohlađeni tanjurić stavite malo marmelade, ostavite da se ohladi minutu, a zatim nježno gurnite prstom. Ako se marmelada zgužva, postignuta je točka stvrdnjavanja; ako ne, nastavite kuhati i ponovno provjerite za nekoliko minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulijte džem od limuna u tople sterilizirane staklenke i odmah zatvorite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo