Jedan od načina kako možete spremiti limun za zimnicu je u obliku džema. Kako pripremiti džem od limuna?
Sastojci za džem od limuna:
- 1 kg limuna
- 2 kg šećera
Priprema džema od limuna:
Kako biste pripremili džem od limuna, limune stavite u veliki lonac s tri litre vode. Pustite da zakipi, a zatim poklopite posudu i kuhajte dva i pol sata ili dok kore limuna ne postanu mekane te se lako mogu probušiti vilicom.
Kada se limuni dovoljno ohlade za rukovanje, izvadite ih iz lonca. Izmjerite tekućinu za kuhanje, trebat će vam ukupno dvije litre. Ako to baš i nemate, razliku nadoknadite vodom. Ako imate previše tekućine, zakuhajte i smanjite na potrebnu količinu.
Prepolovite limune i uklonite koštice. Za džem od limuna koru i meso limuna narežite na trakice, deblje ili tanke koliko želite. Sve to vratite u tavu.
Dodajte šećer i zakuhajte, miješajući dok se sastojci za džem od limuna potpuno ne otope. Kuhajte brzo oko 20 minuta dok ne postignete visoku temperaturu.
Testirajte točku stvrdnjavanja tako da na ohlađeni tanjurić stavite malo marmelade, ostavite da se ohladi minutu, a zatim nježno gurnite prstom. Ako se marmelada zgužva, postignuta je točka stvrdnjavanja; ako ne, nastavite kuhati i ponovno provjerite za nekoliko minuta.
Ulijte džem od limuna u tople sterilizirane staklenke i odmah zatvorite.