U kolovozu i rujnu, kada je rajčica najzrela, najbolje je vrijeme za pripremu domaćeg umaka od rajčice. Meso rajčice treba biti gusto, slatko i tamno crveno. Kako pripremiti domaći umak od rajčice?
Sastojci potrebni za domaći umak od rajčice su:
- 5 kilograma rajčice
- ¾ žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 grančica bosiljka
- 1 lovorov list
Kako pripremiti domaći umak od rajčice:
Za pripremu domaćeg umaka od rajčice najprije prerežite rajčice na pola. Iscijedite sjemenke i po želji bacite. Izrezanu stranu rajčice pritisnite uz velike rupice na rešetki i naribajte meso rajčice u zdjelu. Odbacite kožu od rajčice. Trebali biste imati oko 4 šalice naribane rajčice.
Sljedeći korak potreban da se pripremi domaći umak od rajčice je dodavanje rajčice u lonac. Stavite smjesu od rajčice u niski široki lonac na jakoj vatri. Dodajte sol, maslinovo ulje, češnjak, bosiljak i lovorov list. Pustite da domaći umak od rajčice prokuha, a zatim smanjite vatru. Domaći umak od rajčice kuhajte 10 do 15 minuta dok ne dobijete srednje gusti umak. Kušajte i začinite po želji. Domaći umak od rajčice možete čuvati do 5 dana u hladnjaku ili ga možete zamrznuti.