Domaće krvavice specijalitet je koji se često priprema u hladnim zimskim danima. Uz pomoć recepta pripremite sami domaće krvavice i začinite ih prema svom ukusu.
Sastojci za domaće krvavice:
- kilogram svinjske lopatice
- 20 dkg masnoće svinjske lopatice
- 1/2 žličice korijandera
- 4 lovorova lista
- luk
- 0.6 dcl konjaka
- timijan
- 8 dkg heljde
- 2 žličice paprike
- 25 dkg svinjske krvi
- 15 dkg soli
- glavica luka
- žličica papra u zrnu
Recept za izradu domaćih krvavica:
Stavite svinjetinu i mast u zamrzivač na 30 minuta. Tostirajte papar u zrnu, sjemenke korijandera, klinčiće i lovor u suhoj tavi. Nakon toga sameljite.
Pržite luk na tavi. Ulijte konjak i pospite listove timijana; dobro promiješajte i kuhajte još minutu, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Odvojite masnoću od mesa i svinjsku lopaticu sameljite u mašini za mljevenje mesa. U mljeveno meso dodajete heljdu, jabuku, sol i začine. Sve dobro promiješajte i pokrijte prozirnom folijom. Neka smjesa odstoji na hladnom mjesto barem sat vremena.
Nakon toga dodajte krv i s masnoću te napravite smjesu. Kada smjesa posnate glatka tada možete krenuti s punjenjem kobasica.
Kobasice stavite kuhati u vrelu vodu oko 45 minuta. Krvavice su gotove i spremne su za pripremu.