Redovno konzumiranje dinstanog luka na vodi pridonosi poboljšanju i ojačavanju imunosnog sustava što je vrlo korisno u svakodnevnog života. Kako jednostavno i brzo dinstati luk na vodi?
Sastojci za dinstanje luka na vodi:
- 1 ½ kg luka
- 6 žlica maslinovog ulja
- 3 komada lista lovora
- 1 žličica majčine dušice, osušene
- 500 g rajčice, narezane na kockice
- 0,25 litara ¼ bijelog vina, suhog
- sol
- papar
Priprema dinstanog luka na vodi:
Luk preliti kipućom vodom, ostaviti da odstoji 5 minuta, ocijediti i očistiti od ljuske prije pirjanja na vodi.
Zagrijte vodu u loncu dok ne postane lagano kipića. Voda mora krenuti vriti prije nego što krenete dinstati luk u njoj. Ubacite luk u kipuću vodu i dinstajte ga dvadesetak minuta te ga potom ocijedite od vode i izvadite van za nastavak pripreme. Zagrijte ulje u posudi za pečenje, dodajte dinstani luk na vodi i okrećite ga na ulju.
Dodajte lovor, majčinu dušicu, rajčice i vino. Dinstani luk na vodi treba biti jedva pokriven. Dinstajte luk u pećnici 1 1/2 sat. S vremena na vrijeme premjestite dinstani luk na vodi.
Dinstani luk na vodi možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana prije nego što ga upotrijebite bez da se pokvari.