Danje su omiljene školjke koje volimo jesti svugdje bilo u restoranima ili kod kuće. Nutritivno su bogate, no sve ovisi o tome kako se priprema dagnji odradi.
Svježe dagnje priprema nije kompliciran postupak, ali ga je važno odraditi kvalitetno kako ne bi ostale pune naslaga. Proces za dagnje priprema započinje njihovom kupovinom te je važno znati da one moraju biti čvrsto zatvorene i imati crne ljušture. Ako su dagnje otvorene ili slomljene, vaša dagnje priprema neće biti kvalitetna.
Drugi korak u procesu pripreme dagnji je čišćenje od naslaga i ljuštura i to na način da ih za početak uronite u slanu hladnu vodi na nekoliko minuta, a zatim da ih dobro očetkate pomoću žice ili četkice. Sljedeći korak je čišćenje tzv. bradice koja viri iz ove školjke, a kojom se ona drži za stijenu. Taj dio treba izvući i odstraniti.
Slijedi kuhanje dagnji jer se ne preporuča njihova sirova konzumacija. Ono što je super jest da se dagnje brzo kuhaju, svega nekoliko minuta dok se ne otvore, a najbolje ih je poslužiti s tjesteninom ili rižom pripremljenima u crvenom umaku.