Ovaj nostalgični čokoladni rolat možete napraviti dan unaprijed. Nadjenite kremom od vanilije, za kraj pospite šećerom u prahu i poslužite čokoladni rolat.
Sastojci za čokoladni rolat:
- 60 g brašna
- 3 žlice kakaa u prahu
- 3 jaja
- 75 g šećera
Nadjev za čokoladni rolat:
- 200 ml duple kreme
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 50 g šećera u prahu
Priprema čokoladnog rolata:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Kalup za rolade obložite papirom za pečenje. Prosijte brašno i kakao prah zajedno u zdjelu i ostavite sa strane. Razbijte jaja u drugu zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera i dodajte šećer. Električnim mikserom tucite jaja i šećer zajedno 5 minuta. Žlicom ili lopaticom nježno umiješajte smjesu brašna dok se potpuno ne sjedini i dok sve ne bude iste boje bez tragova.
Nježno stružite smjesu u lim i razmažite po kutovima. Pecite 9-10 minuta dok se ne napuhnu i postanu elastični na dodir. Dok se kolač peče, uzmite još jedan komad papira malo veći od kalupa i pospite ga šećerom. Kada je biskvit pečen, koristite rukavice za pećnicu da ga pažljivo preokrenete na papir premazan šećerom. Podignite lim i skinite gornji sloj pergamenta. Zarežite liniju 2 cm od jednog od kraćih rubova, zatim pergamentom zarolajte spužvu u spiralu tako da pergament prolazi kroz nju. Zarolani biskvit ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se čokoladni rolat hladi napravite fil tako što ćete sve sastojke mutiti dok se krema ne stegne. Razmotajte spužvu i rasporedite je preko nadjeva, ostavljajući zarezani rub čist. Počevši od zarezanog ruba, upotrijebite pergament za motanje spužve oko nadjeva. Podignite na dasku ili tanjur za posluživanje i pospite šećerom u prahu. Može se poslužiti odmah ili ohlađeno do 24 sata. Poslužite čokoladni rolat u kriškama.