Borovnice i čokolada uvijek su bili dobra kombinacija. Pripremite ovu čokoladnu tortu s borovnicama još danas.
Čokoladna torta s borovnicama sastojci:
- 225 grama brašna
- 200 grama šećera
- 40 grama kakaa u prahu plus 1 žlica za premazivanje borovnica
- žličica sode bikarbone
- pola žličice soli
- 80 ml biljnog ulja
- žličica ekstrakta vanilije
- žličica bijelog octa
- 250 ml vode sobne temperature
- 150 grama smrznutih borovnica
Za glazuru:
- 175 grama čokoladnih komadića
- 2 žlice kokosovog ulja
Upute za pripremu čokoladne torte s borovnicama:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite kalup za kruh tankim slojem ili poprskajte biljnim uljem, a zatim ga obložite papirom za pečenje. Staviti na stranu.
U zdjeli samostojećeg miksera pjenjačom pomiješajte sve suhe sastojke. Umutite zajedno da se dobro sjedini. Zatim dodajte u smjesu 1/3 šalice biljnog ulja, bijeli ocat, 1 šalica vode i ekstrakt vanilije. Pomoću nastavka s lopaticom samostojećeg miksera pomiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
Pomiješajte svoju 1 šalicu smrznutih borovnica s 1 žlicom sačuvanog kakaa u prahu dok se dobro ne prekrije. Nježno umiješajte borovnice u tijesto za tortu pomoću gumene lopatice.
Ulijte svoje tijesto u pripremljeni kalup za kruh. Zagladite vrh gumenom lopaticom. Pecite kolač na srednjoj rešetki u pećnici 55 - 60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Kada je čokoladna torta sa borovnicama spremna, ostavite ju da se hladi 5 minuta u kalupu za kruh dok ga ne prebacite na rešetku za hlađenje.
Kada se čokoladna torta s borovnicama potpuno ohladi, pripremite glazuru. Otopite 1 šalicu čokoladnih komadića i 2 žlice kokosovog ulja u parnom kotlu i nakon što se otope i postanu glatke, prelijte glazuru preko kalupa za kruh. Po želji vrh čokoladne torte s borovnicama ukrasite svježim borovnicama.