Vrganj, poznat i kao majstor gljiva, vjerojatno je najpoželjnija od svih šumskih gljiva. Plemenite gljive posebno su dobre svježe pržene na maslacu, ali se mogu konzervirati i sušenjem i zamrzavanjem. Ako želite jesti vrganje, morate ih sami potražiti u šumi ili ako imate sreće, možete kupiti zdjelicu svježih primjeraka u supermarketu. Svakako je važno pravilno čišćenje vrganja.
Pravilno čišćenje i priprema vrlo su važni, posebno prije obrade i pripreme vrganja prvo ih treba očistiti. Da biste to učinili, prvo ih pažljivo operite pod tekućom vodom. Najbolje je koristiti ruke, a ne četku za povrće jer ćete tako gljivu previše oštetiti. Bitno je ne previše oštetiti gljive tijekom čišćenja.
Zatim odrežite drveni kraj. Nema osobito dobar okus, a i neugodno ga je žvakati. Ako koristite jako velike vrganje, iz predostrožnosti trebate ukloniti i spužvasto tkivo ispod glave gljive jer se u njemu mogu nakupiti bube i prljavština. Ovdje je kratko objašnjen jedan od jednostavnijih načina čišćenja svježih vrganja. Od sada ste sigurni u svoj način čišćenja svježih vrganja.