Roštilj /

Savršen recept za pripremu cijelog pileta na roštilju

Image

Kako pripremiti cijelo pile na roštilju? Donosimo savršen recept za pripremu cijelog pileta na roštilju.

5.9.2021.
11:47
VOYO logo

Pripremate cijelo pile na roštilju, ali ne znate kako ga pripremiti kako bi ostalo sočno. Donosimo vam recept kako pripremiti cijelo pile na roštilju, kakvu marinadu pripremiti i koji je postupak pripreme cijelog pileta na roštilju.

Sastojci za pripremu cijelgo pileta na roštilju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1,5 kg piletine

Marinada za pile na roštilju:

  • ⅓ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sok i korica 2 limuna
  • 1 žlica suhog origana
  • 1 žlica svježeg timijana
  • 1 žličica korijandera
  • 1 žličica paprike
  • ½ žličice kima
  • ½ žličice crnog papra
  • ½ žličice papra
  • 12 češnjaka oguliti i nasjeckati

Upute kako pripremiti cijelo pile na roštilju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite piletinu na dasku za rezanje s leđima okrenutim prema vama. Korištenjem ovakvih čvrstih kuhinjskih škara izrežite kralježnicu rezanjem uz obje strane kralježnice i uklonite je. Pritisnite prsa prema dolje kako biste izravnali piletinu. Preokrenite piletinu i uklonite vrhove krila.

Začinite piletinu. Osušite piletinu i začinite je cijelom solju, podignite kožu i nanesite sol ispod.

Pomiješajte marinadu. U manjoj zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu (maslinovo ulje, limunov sok, origano, majčinu dušicu, začine i mljevene režnjeve češnjaka).

Nanesite marinadu na piletinu. Piletinu stavite u veliku posudu (sa stranama kako se marinada ne bi prolila). Veći dio marinade nanesite ispod pileće kože (to će osigurati najbolji okus), a dio marinade obavezno utrljajte i sa stražnje strane piletine. Piletinu držite ravnu s kožom okrenutom prema gore. Marinirajte u hladnjaku 2 do 4 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roštilj. Zagrijte vanjski roštilj na srednje visokoj temperaturi i obavezno lagano nauljite rešetke. Stavite piletinu na neizravnu vatru (to znači da plamenik ili plamenici neposredno ispod piletine trebaju biti isključeni, dok vanjski plamenici koji ga okružuju trebaju ostati uključeni. Pokrijte i pecite 45 minuta do 1 sata ili dok unutarnja temperatura piletine ne dosegne 80 stupnjeva. Provjerite svakih nekoliko minuta, a ako piletina dobije boju na jednom dijelu, rotirajte je prema potrebi.

Odmorite. Maknite piletinu s vatre i ostavite sa strane da miruje 10 minuta prije nego što je narežete na posluživanje. Vaše cijelo pile na roštilju je gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo