Za razliku od drugih vrsta biskvita koji koriste kemijski ili umjetni dizač kao što su soda bikarbona i prašak za pecivo, chiffon biskvit diže se od čvrsto tučenih bjelanjaka, što je puno zdravija i ukusnija alternativa. Sastojci potrebni da se pripremi chiffon biskvit su:
- 210 grama brašna za kolače
- 250 grama granuliranog šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- ¾ žličice soli
- 7 većih žumanjaka, sobne temperature
- 180 ml hladne vode
- 50 ml šalice biljnog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 7 većih bjelanjaka, sobne temperature
Kada pripremate chiffon biskvit, najprije postavite rešetku za pećnicu na najnižu razinu i zagrijte pećnicu na 160°C. U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U srednjoj zdjeli pomiješajte žumanjke, vodu, ulje i vaniliju dok ne postanu blijeda i pjenasta, oko 30 sekundi. Dodajte smjesu žumanjaka u smjesu brašna, miješajući dok se dobro ne sjedini.
U zdjeli samostojećeg miksera opremljenog nastavkom za pjenjaču, tucite bjelanjke na srednjoj do visokoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, oko 6 minuta. Umiješajte jednu četvrtinu bjelanjaka u smjesu od brašna, dok se ne sjedini. Lagano umiješajte preostale bjelanjke. Žlicom stavljajte smjesu za chiffon biskvit u nepodmazan kalup za torte. Lagano prođite nožem za maslac kroz tijesto kako biste oslobodili sve potencijalne zračne džepove. Pecite chiffon biskvit 1 sat ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Chiffon biskvit već je gotov te ga prelijte željenom glazurom ili šećerom u prahu.