Puno južnjačkih jela oslanja se na jednu određenu mješavinu začina za pojačavanje okusa, a to je cajun začin. Cajun začin idealan je spoj začinskih, slanih i ljutih okusa koji svakom jelu dodaje okus i aromu. Ima odličan okus na gotovo svemu uključujući piletinu, ribu, odreske, svinjetinu, hamburgere, mesne štruce, povrće, tjesteninu, rižu, juhe, variva i jaja.
Za napraviti cajun začin kod kuće potrebne su vam tri žličice mljevene paprike, dvije žličice morske soli, žlica mljevenog crnog papra, žlica mljevenog bijelog papra, dvije žlice češnjaka u prahu, dvije žlice luka u prahu, žlica kajenskog oraha, žlica suhog origana i žlica sušenog timijana.
Za pripremiti domaći cajun začin u zdjelu za miješanje dodajte začine i dobro promiješajte. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici s patentnim zatvaračem. Vaša mješavina začina učinit će okus svake hrane boljim. Također će svakom jelu dati šareni izgled.
Neki kuhari kažu da je njihov cajuns začin bolji od onih iz trgovine. Osim toga, imaju kontrolu nad začinima koje koriste u smjesi. Ako žele malo više ljutine, mogu koristiti više kajenskog papra ili crvene mljevene paprike. Ako više vole izostaviti sol, mogu je izostaviti i upotrijebiti sol nakon što je obrok pripremljen i na stolu.
U ovom članku pobliže smo objasnili što je to cajun začin te kako napraviti cajun začin kod kuće.