Prije nego što vam smokvino lišće otpadne sa stabla (i bilo kada tijekom vegetacije) svakako odaberite nekoliko listova koje ćete prethodno osušiti. Neće ih biti potrebno mnogo da bi imali godinu dana zalihe za upotrebu u čaju od smokvinog lista.
Uzmite nekoliko hrpa svježih smokvinih listova. Pustite da se listovi osuše na suncu, na radijatoru ili u pećnici 30 minuta na najnižoj temperaturi da se potpuno osuše i dehidriraju.
Izmrvite listove između prstiju dok se ne usitne na najsitnije komadiće. Koru klementine sitno nasjeckajte, ostavite da se osuši na malom tanjuru.
Nakon što se kore i listovi izmrve i osuše, pomiješajte ih s šakom ili čajem (ovisno o tome koliko listova smokve imate) i zatvorite u staklenu posudu da se okusi prožmu.
Zakuhajte vodu i uživajte u vašem prirodnom i ukusnom čaju od smokvina lista!