Čaj od kardamoma priprema se kuhanjem zdrobljenih sjemenki kardamoma u vodi, ponekad zajedno s listovima čaja. Ove sjemenke otpuštaju svoje bioaktivne sastojke u vodu, što ovoj infuziji daje visoku terapeutsku vrijednost. Čaj sadrži esencijalne fenolne kiseline i sterole koji imaju snažna antioksidativna svojstva.
Ostali biološki metaboliti kardamoma uključuju pinen, sabinen, limonen, cineol, linalool, terpinolen i mircen, koji imaju antikancerogeno, protuupalno, antiproliferativno, antidijabetičko, antimikrobno, antihipertenzivno i diuretičko djelovanje na vaše tijelo. Pijenje čaj od kardamoma pomaže u potpunoj probavi i asimilaciji unesene hrane. Sprječava probavne smetnje i nadutost nakon obilnog obroka stimulirajući lučenje želučane kiseline. Također, čaj od kardamoma je bogat antioksidansima poput pinena, linalola, limonena i drugih fenolnih spojeva koji mogu smanjiti slobodne radikale koji uzrokuju hipertenziju.
Čaj od kardamoma može liječiti upalu grla i suhi kašalj te očistiti prekomjernu sluz nastalu zbog mikrobnih infekcija.