Biserni ječam naziv je za zrna ječma s uklonjenim slojem ljuske i mekinjama, ostavljajući zaobljenu, uglađenu vanjštinu. Ove žitarice se kuhaju brže, pa su poznate kao ječam za brzo kuhanje ili jednostavnu pripremu. Unatoč tome što tijekom obrade gube hranjivi sloj mekinja, biserni ječam se ipak smatra zdravom hranom, jer sadrži niz esencijalnih vitamina i minerala.
Unatoč tome što su izgubile hranjivi sloj mekinja, biserni ječam se još uvijek obično smatra cjelovitom žitaricom i ima mnoge nutritivne prednosti. Biserni ječam je bogat proteinima, željezom i prirodnim vlaknima, a sadrži male količine kalcija. Kao i sve druge vrste ječma, biserni ječam ima vrlo malo masti.
No, kako se koristi biserni ječam? Biserni ječam se ponekad koristi kao sastojak u salati. Kuhanje bisernog ječma obično je vrlo jednostavno. Zrno se obično može pripremiti baš kao što bi se pripremila riža, to jest, pirjanjem u maloj količini kipuće vode.
Biserni ječam se može poslužiti ili kao prilog ili kao topla žitarica, obično s mlijekom ili medom.