Bijeli ili crveni glog /

Koja je osnovna razlika između crvenog i bijelog gloga

Image

Crveni ili bijeli glog? U čemu je razlika između crvenog i bijelog gloga?

30.9.2021.
15:43
VOYO logo

Šećer je prirodni sastojak koji je dio ljudske prehrane tisućama godina. Iako postoji mnogo vrsta, smeđi i bijeli šećer su među najpopularnijim sortama. Bijeli šećer i smeđi šećer dolaze s istog mjesta - bilo iz šećerne trske ili šećerne repe koje sadrže saharozu, a šećer je zapravo kristalizirana saharoza.

Bijeli šećer je saharoza kojoj je uklonjena sva melasa, što je vrsta sirupa dobivena iz šećera. Bijeli šećer ima oko 99% saharoze. Saharoza je prirodno bijela pa nema izbjeljivanja kako bi izgledala bijela. Bijeli šećer je jednostavno sladak, bez drugih okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina smeđeg šećera mješavina je bijelog šećera i melase. Melasa je odgovorna za tamniju boju i malo povećava njezinu hranjivu vrijednost.

Najznačajnija prehrambena razlika između ova dva je u tome što smeđi šećer ima nešto veći sadržaj kalcija, željeza i kalija, a također i nešto manje kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kulinarske upotrebe, melasa u smeđem šećeru zadržava vlagu pa će njezina uporaba rezultirati pečenjem koje je mekše ali i gušće. Na primjer, kolačići napravljeni sa smeđim šećerom bit će vlažniji i gušći, dok će se kolačići s bijelim šećerom u većoj mjeri dizati, dopuštajući više zraka u tijesto i rezultirajući zračnijom teksturom. Iz tog se razloga bijeli šećer koristi u brojnim pekarskim proizvodima koji zahtijevaju odgovarajuće dizanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo