Moguće je da je bijela tvar na suhom mesu bijela plijesan. Ako ste primijetili da se bijeli praškasti sloj pojavio na vašem suhom mesu pri kraju procesa sušenja, vjerojatno je riječ o bijeloj plijesni. Ali ne brinite! To samo znači da je proces fermentacije bio uspješan. Što radi bijela plijesan na suhom mesu? Bijela plijesan na suhom mesu izgleda kao bijela kreda te može imati praškastu ili pahuljastu teksturu i pojaviti se na suhom mesu tijekom procesa sušenja. Bijela plijesan je 'dobra' vrsta plijesni jer pomaže u cjelokupnom procesu fermentacije suhog mesa te je bezopasna i jestiva. Dodatne prednosti bijele plijesni na suhom mesu su da pomaže u uklanjanju štetnih plijesni, a istovremeno sprječava rast štetnih bakterija, zadržava vlagu, usporava proces starenja suhog mesa te to daje prepoznatljiv okus. Dok je bijela plijesan na suhom mesu jestiva, druge boje treba izbjegavati jer ako vidite zelenu, plavu ili crnu plijesan nejasne teksture, to je znak da je treba izbaciti.
Na suhom mesu mogu se pojaviti različite vrste plijesni. Neke su korisne dok su druge loš znak. Bijela plijesan na suhom mesu je najčešće dobar znak, a potpuno je bezopasna. Jedine osobe koje bi je trebale izbjegavati jesti su osobe koje su alergične na penicilin.