Biftek wellington zahtijevati će dosta strpljena, ali ne brinite jer dobiti ćete najbolji biftek ikada. Donosimo recept za biftek wellington.
Biftek wellington sastojci:
- 1 kg goveđi file
- 3 žlice maslinovog ulja
- 250 g gljiva
- 50 g oz maslaca
- 1 velika grančica svježeg timijana
- 100 ml suhog bijelog vina
- 12 kriški pršuta
- 500 g pakiranje lisnatog tijesta, odmrznuto ako je zamrznuto
- malo brašna, za posipanje
- 2 žumanjka umućena s 1 žličicom vode
Kako se priprema wellington steak?
Zagrijte pećnicu na 220°C. Goveđi file od 1 kg stavite na lim za pečenje, namažite 1 žlicom maslinovog ulja i začinite paprom, zatim pecite 15 minuta za srednje pečeno ili 20 minuta za srednje pečeno. Kada je govedina pečena, ohladite u hladnjaku oko 20 minuta. Dok se govedina hladi, nasjeckajte 250 g gljiva. Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i 50 g maslaca u velikoj tavi i pržite gljive na srednje jakoj vatri, s 1 velikom grančicom svježeg timijana, oko 10. Začinite mješavinu gljiva, prelijte sa 100 ml suhog bijelog vina i kuhajte oko 10 minuta dok se svo vino ne upije.
Preklopite dva komada prozirne folije preko velike daske za rezanje. Na prozirnu foliju poslažite 12 šnita pršuta, lagano preklapajući, u dva reda. Preko pršuta rasporedite polovicu smjese gljiva, zatim na to posložite file i preko rasporedite preostale gljive. Sada zarolajte sve skupa i pričvrstite. Stavite sa strane. Radnu površinu pospite s malo brašna. Trećinu pakiranja od 500 g lisnatog tijesta razvaljajte na traku 18 x 30 cm i stavite na lim za pečenje koji se ne lijepi. Ostatak pakiranja od 500 g lisnatog tijesta razvaljajte na otprilike 28 x 36 cm.
Stavite filet na sredinu manjeg tijesta. Umutite 2 žumanjka s 1 žličicom vode i premažite tijesto. Oklagijom pažljivo podignite i prevucite veći komad tijesta preko fila i njega premažite žumanjkom. Ohladite wellington steak najmanje 30 minuta do 24 sata. Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite Wellington steak s još malo žumanjka i pecite 20-25 minuta za srednje pečen wellington steak, 30 minuta za srednje pečen. Ostavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja u debelim kriškama.