Uzgoj i sadnja graha / Što je bakterijska pjegavost graha? Kako spriječiti bakterijsku pjegavost graha?

Image
Foto: Pixabay

Primijetili ste pjege na listovima graha? Još nije kasno da spasite vaš grah. Donosimo što je bakterijska pjegavost graha i kako ju spriječiti.

21.8.2022.
10:32
Pixabay
VOYO logo

Grah je jedno od najjednostavnijih povrća koje možete imati u svom vrtu. Snažno rastu i brzo sazrijevaju, a tijekom cijele vegetacijske sezone stvaraju novi plod. Međutim, mogu postati žrtve bolesti, osobito bakterijske pjegavosti. Čak i sa ovom bolešću, vaš grah može preživjeti i uroditi plodom.

Bakterijska pjegavost graha je najraširenija bolest graha. Također se naziva i obična bakterijska palež, a pojavljuje se u izobličenim listovima i plodovima. Na listovima se najprije počnu razvijati male vlažne lezije koje rastu i suše se, obično postaju široke više 2 cm, smeđe su i sa žutim rubom. Ove se mrlje obično protežu do rubova lišća. Plodovi graha razvijaju slične mrlje koje se zatim osuše i smežuraju, a sjemenke unutar njih obično su male i nepravilno oblikovane. No, kako nastaje bakterijska pjegavost graha i kako ju liječiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakterijska pjegavost graha se često širi preko vlage. Najlakši i najučinkovitiji način da spriječite njegovo širenje je izbjegavanje kontakta s biljkama dok su mokre. Također je dobra ideja kontrolirati korov i štetočine, kao što su kukci i bijele mušice, za koje je poznato da šire bakterije. Kontrola uobičajene bakterijske pjegavosti graha nije uvijek laka. Ako se jedna od vaših biljka ipak zarazi, možda je najbolje ukloniti je i uništiti kako bi se spriječilo daljnje širenje i kako ne bi ostalim biljkama priuštili istu sudbinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo