Začini /

Azijski začini: Koji su najpoznatiji azijski začini?

Image
Foto: Pixabay

Azijska kuhinja poznata je po svojim specifičnim aromama i okusima. Koji su najpoznatiji azijski začini?

3.12.2021.
14:30
Pixabay
VOYO logo

Chaat masala je poznata azijska mješavina začina koja se naširoko koristi u indijskoj, pakistanskoj i bangladeškoj kuhinji. Često se sastoji od korijandera, asafoetide, crvenog čilija u prahu, tamarinda u prahu, kima, amchoor (suhi prah manga) i kala namak (crna sol). Podrijetlo ovog azijskog začina je pomalo mutno, ali se vjeruje da je mješavinu začina u 17. stoljeću izmislilo kuhinjsko osoblje mogulskog cara Shah Jahana.

Sveti bosiljak ili tulsi jedna je od sorti bosiljka podrijetlom iz Indije. Ovaj azijski začin ima ljubičaste cvjetove, dok su stabljike zelene s ljubičastom nijansom. Mnogo je pikantniji od ostalih vrsta bosiljka, pa ga često nazivaju ljutim bosiljkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curry listovi su listovi stabla curryja, koje je porijeklom iz Indije i Šri Lanke. Listovi su tamnozelene boje, sjajni i aromatični, ispuštajući jedinstvenu, orašastu aromu kada se prže u ulju. Oni su glavni proizvod južnoindijske kuhinje, a ovaj azijski začin koristi se na isti način kao što se lovor koristi u zapadnim kuhinjama.

Galangal je korijen nalik đumbiru koji se široko koristi u tajlandskoj i indonezijskoj kuhinji kao aroma ili začin, karakteriziran svojom oštrom aromom. Postoje dvije vrste ovog azijskog začina: veći galangal, koji je svjetlije boje i suptilnije arome, koji se uglavnom koristi u tajlandskoj kuhinji, i manji galangal, koji je porijeklom iz Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo