RECEPT ZA ČISTOĆU

Gdje početi s čišćenjem? Savjeti za proljetnu higijenu doma

S konačnim dolaskom proljeća i sunčanih dana, u naše životne prostore ulazi i mnogo više prirodne svjetlosti. Svjetlost nas razbuđuje, daje nam energiju i redovno predstavlja trenutak kada se većina od nas odlučuje za veliko proljetno pospremanje doma.

Uz malo dobre organizacije, veliko čišćenje ne mora nam predstavljati stres i pretjerano veliki napor. S druge strane, temeljito čišćenje i spremanje je izvrsna prilika da osvježimo prostor u kojem boravimo, riješimo nepotrebnih stvari koje nam ne koristimo, a zagušuju prostor, i na kraju obavljenog posla, budemo zadovoljni čistim domom u kojem ćemo se ugodno osjećati. Znamo, najteže je početi, ali nemojte se obeshrabriti odmah na početku ako ne znate odakle uopće krenuti. Napravite plan, podijelite svoj životni prostor po segmentima i uzmite si dovoljno vremena za svaki dio.

Veliko čišćenje kuhinje

Kuhinja je prostorija u kojoj boravimo mnogo vremena, i koju je zbog pripremanja hrane, pranja prljavog suđa i svih ostalih aktivnosti koje su u njoj događaju potrebno svakodnevno čistiti. Međutim, u tom redovnom čišćenju, nerijetko preskačemo teško dostupna mjesta, kuhinjske ormariće, police za začine, i slično. Proljetno čišćenje pravi je trenutak da se riješimo svih viškova, nepotrebnih staklenki, posuda i proizvoda koje ne koristimo i zapravo samo skupljaju prašinu. Iskoristite ovaj trenutak i provjerite rokove trajanja na svim namirnicama koje mogu dugo stajati i bacite ono što vam ne treba. Kada ste raščistili prostor, tek tada prionite na čišćenje.

Kada je kuhinja u pitanju, ovdje nije samo riječ o uklanjanju prašine. Za kvalitetno čišćenje većine kuhinjskih elemenata potrebno je kvalitetno sredstvo za odmašćivanje i uklanjanje tvrdokornih mrlja. Osim toga, čistoća i higijena kuhinje izrazito nam je važna jer ne želimo bakterije i mikrobe blizu namirnica koje ćemo pripremati za sebe i svoje najbliže. Upravo iz tog razloga, s čišćenjem kuhinje nema kompromisa. Odaberite kvalitetan proizvod za čišćenje kojim ćete dobiti ne samo besprijekorno blistave i čiste površine, nego i prostor bez opasnih mikroorganizama koji mogu biti za zdravlje. Pedantno čišćenje ne znači da morate ostati bez noktiju od ribanja. Pustite da sredstvo za čišćenje odradi teži dio posla umjesto vas. Dobar izbor je SMAC limun proizvod za čišćenje, pakiran u spreju, tako da olakša postupak i dosegne do teško dostupnih mjesta. Sve površine dobro pošpricajte, ostavite sredstvo da djeluje desetak sekundi i prebrišite vlažnom krpom. Kemijska formula učinkovito će otopiti masnoće i tvrdokorne prljavštine i za sobom ostaviti samo osvježavajući blagi miris limuna.

Higijena tamo gdje i sami održavamo

Izrazito je važno da ne zapustimo prostoriju u kojoj održavamo vlastitu higijenu. Veliko čišćenje kupaonice donekle možemo usporediti s velikim pospremanjem kuhinje, jer i ove prostorije iziskuju uklanjanje tvrdokornih mrlja, u prvom redu onih nastalih kao posljedica taloženja kamenca. Veliko proljetno čišćenje podrazumijeva da ćete više pažnje posvetiti čišćenju baš svih dijelova kupaonice, ne samo onima koje redovno koristite. Drugim riječima, krenite od stropa. Obrišite prašinu sa stropova, cijevi i uklonite sitnu paučinu. Krenite od vrha i dobro operite zidne pločice, tako da uklonite sve mrlje i nakupljene nečistoće, i vratite im sjaj. Temeljito očistite sanitarije od nakupljenog kamenca i mrlja od vode, sapuna i paste za zube. Uklanjanje kamenca važno je jer se na njegovoj hrapavoj površini mogu zadržavati bakterije, gljivice i stvarati plijesan. U tu svrhu upotrijebite namjensko sredstvo za čišćenje koje će razgraditi kamenac i ukloniti sve tragove, a pritom neće oštetiti površine. Namjenska sredstva za čišćenje poput SMAC aktivne pjene ima aktivne i dugo djelujuće sastojke koji će usporavati ponovno nakupljanje. Osim toga, pjena sadrži polimere koji stvaraju svojevrsni zaštitni sloj na površinama i doprinose dugotrajnom sjaju kupaonice. Postupak je isti kao i u kuhinji – pošpricajte sredstvo, ostavite da djeluje i obrišite mokrom krpom. Za kraj ostavite podne pločice, koje također nisu imune na prikupljanje kamenca i svih ostalih nečistoća koje se s obućom mogu unijeti iz hodnika.

Novi sjaj dnevnog boravka

Svako temeljito čišćenje dnevnog boravka počinje uklanjanjem sitne paučine i prašine od stropa do poda, bez preskakanja teško dostupnih mjesta. Odmaknite namještaj i usisavačem uklonite svu prašinu, mrvice i sve ostalu prljavštinu. Nemojte zaboraviti usisati i izvući prašinu iz samog namještaja, kutne garniture i naslonjača, koja se voli zavlačiti u tekstilne površine. Sredstvom za čišćenje na bazi alkohola prebrišite police, uklonite prašinu s knjiga, okvira za slike, daljinskog upravljača i ostalih predmeta. Nakon uklanjanja prašine, površine prebrišite sredstvom za poliranje namještaja koji će usporiti njezino ponovno nakupljanje.

Razgrnite zavjese i dobro operite prozore. Naime, ništa ne otkriva prljave prozore kao sunčeve zrake koje se pokušavaju probiti kroz staklo i pritom privlače pažnju na prašinu, mrlje, bijele tragove i ostale nečistoće. Prašinu prvo uklonite mekanom četkom, i tek nakon toga tretirajte staklo specijalnim sredstvom za njihovo pranje. Za kraj ostavite završno usisavanje podova u prostoriji, kojim ćete ukloniti sve preostale čestice prašine. Ako imate tepih, generalno čišćenje ne bi trebalo proći bez pranja tepiha. Pritom vodite računa o materijalu od kojeg je tepih napravljen i kakvo je samo tkanje kako ne biste pretjerano agresivnim čišćenjem oštetili sami materijal uništili tepih.

Čista i mirisna oaza odmora

Za veliko pospremanje spavaće sobe vrijede ista pravila kao i za dnevni boravak, uz još nekoliko dodatnih zadataka. Naime, osim detaljnog uklanjanja prašine iz svih dijelova prostorije, potrebno je istu pažnju posvetiti i krevetu. Prašina, grinje, mrtve stanice kože, sve to se s vremenom nakuplja na podnicama, madracu i nadmadracu, jastucima i drugim dijelovima kreveta, pa redovito mijenjanje posteljine nije dovoljno za održavanje higijene i čistoće mjesta na kojem spavamo. Očistite prostor ispod kreveta, podnice i madrac temeljitim usisavanjem. Osim uklanjanja prašine, madrac je preporučljivo tretirati prahom sode bikarbone po kojem ste nakapali nekoliko kapi eteričnog ulja. Mješavinu ostavite da djeluje neko vrijeme i potom je uklonite usisavačem. Po rješavanju svih nakupljenih prljavština, prostoriju dobro prozračite i izbacite iz sobe sve suvišne stvari kako bi vaša spavaća soba ponovno postala savršeno čisto i mirisno utočište za kvalitetan odmor.


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom SMAC prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.