Sijanje pšenice na blagdan svete Lucije (13. prosinca) jedan je od najljepših hrvatskih božićnih običaja koji simbolizira novi život i nadu za plodnu godinu. Prema tradiciji, pšenica se sadi točno na svetu Luciju kako bi do Božića narasla i krasila domove zajedno s jaslicama i božićnim drvcem.
Ovaj prekrasan božićni običaj ne samo da ukrašava domove tijekom blagdana već ljude povezuje i s tradicijom njihovih predaka.
Savjeti za sijanje božićne pšenice
1. Priprema sjemena
Kvalitetno sjeme pšenice ključ je uspjeha. Dan prije sadnje namočite sjeme u mlakoj vodi i ostavite preko noći. Ovaj postupak ubrzava klijanje i osigurava bolji rast. Nakon namakanja, pažljivo osušite sjeme na papirnatom ubrusu kako biste uklonili višak vode.
2. Odabir odgovarajuće posude
Za sadnju odaberite plitku posudu dubine oko pet centimetara. To može biti ukrasni tanjurić, zdjelica ili manja lončanica. Preporučuju se posude u bijeloj, zelenoj ili zlatnoj boji koje će dodatno naglasiti blagdanski ugođaj.
3. Priprema podloge za sadnju
Možete koristiti dvije vrste podloge - vrtnu zemlju ili pamučnu vatu. Ako se odlučite za zemlju, napunite posudu slojem debljine dva do tri centimetra. Kod korištenja vate, važno ju je dobro navlažiti vodom prije stavljanja sjemena.
4. Pravilno sijanje
Sjeme ravnomjerno rasporedite po površini zemlje ili vate. Važno je da bude gusto posijano, ali ne previše zbijeno kako bi imalo prostora za rast. Ako sadite u zemlju, prekrijte sjeme tankim slojem zemlje (oko pola centimetra).
5. Zalijevanje i održavanje vlažnosti
Redovito održavanje vlažnosti ključno je za uspješan rast. Koristite bocu s raspršivačem za ravnomjerno zalijevanje. Podloga treba biti stalno vlažna, ali ne natopljena. Za tanjurić prosječne veličine dovoljna je jedna žlica vode dnevno.
6. Odabir idealnog mjesta
Postavite posudu na svijetlo mjesto, ali izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost. Optimalna temperatura za klijanje je između 15 i 20 Celzijeva stupnja. Ne stavljajte pšenicu preblizu radijatora ili drugih izvora topline.
7. Zaštita u prvim danima
Prvih nekoliko dana, dok pšenica ne počne nicati, prekrijte posudu prozirnom folijom. Time ćete održati idealnu vlažnost i temperaturu. Čim se pojave prvi izdanci, uklonite foliju kako bi biljke mogle slobodno rasti.
8. Njega nakon nicanja
Kada pšenica naraste, povremeno okrećite posudu kako bi svi rasli ravnomjerno. Nakon što dosegne visinu od 10-15 centimetara, možete podrezati vrhove za ujednačeniji izgled.
9. Ukrašavanje pšenice
Tradicionalno se božićna pšenica ukrašava hrvatskom trobojnicom, stavlja se jabuka ili svijeća u sredinu. Ukrašavanje se obično izvodi nekoliko dana prije Božića kada pšenica dosegne željenu visinu.
10. Praćenje rasta
Svakodnevno pratite rast pšenice - prema narodnom vjerovanju, što je pšenica gušća i zelenija, to će godina biti plodnija i bogatija. Visina i gustoća pšenice do Božića simboliziraju blagostanje u nadolazećoj godini, piše True Leaf Market.
POGLEDAJTE VIDEO: Šok za kavoljupce: Cijena kave uskoro 6 eura!?