Sve je više ljudi koji smatraju da su tepisi suvišni u domovima, prvenstveno jer ih nije lako održavati te ih smatraju skupljačima prašine. Ipak, tepih je više od pokrivala poda, on zadržava toplinu u prostoru i efektan je detalj. Kako odabrati tepih?

Odlučite li se kupiti novi tepih ili preuređujete dom, vodite računa o njegovoj veličini naspram sobe, njegovoj boji, dizajnu i mjestu na kojeg ga želite staviti.

Veliki tepisi mogu zagušiti prostor što se prvenstveno odnosi na male prostorije. Vizualno ćete zadržati prostranost kombinirajući više malih tepiha ili prostirkama. Ujedno ih možete premještati po sobi ovisno o želji.

Poželjno bi bilo da u dnevnoj sobi tepih postavite do sofe, fotelje i pod stol. U blagovaonicama nije potrebno stavljati veliki tepih, dovoljan je manji ispod stola za objedovanje, koji veličinom prati dimenzije stola.

U spavaonici, najbolje će pristajati mali tepih s bočne strane kreveta u njegovoj boji ili u boji pratećih ormara. Imate li u sobi i kozmetički stolić, ispod stolice ili taburea postavite isti kao onaj kod kreveta. Imate li veću spavaću sobu, možete kombinirati s jednim tepihom koji ćete staviti ispred kreveta.

Kako odabrati tepih za kupaonicu? U kupaonicama se također biraju mali tepisi koji se stavljaju do umivaonika, kade i wc školjke ili možete staviti samo jedan malo veći.

Za dječju sobu iznimno je važno imati tepih koji ne bi trebao biti debeo. U ovom slučaju, možete ga postaviti po cijeloj sobi kako bi se djeca mogla slobodno kretati, ležati na podu i igrati se. Birajte one prirodnih vlakana i šarenih boja.

U hodnicima se najčešće stavljaju uski tepisi i staze koje se kombiniraju s bojom namještaja i zidova. Tepisi se ne stavljaju ispod namještaja, prozora niti na balkone i terase na kojima pristaju staze od tkanine.

Kod odabira tepiha kmbinirajte boju tepiha s namještajem. Možete kontrirati i time izgled prostorije učiniti atraktivnim. Ne bojte se boja, oblika i dezena, igrajte se i podarite poseban izgled svom domu.

Prethodni članci:

arti-201007220431006 arti-201006140042006 arti-201003230609006