PRIPAZITE! /

Ovo je idealna temperatura za frižider: Sve više od toga će ubrzati kvarenje hrane i povećati račun za struju

Image
Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje je pokazalo da skoro 20 posto domaćinstava drži frižidere na pogrešnoj temperaturi

27.10.2023.
21:48
Shutterstock
VOYO logo

Prema istraživačima sa Sveučilišta RMIT u Australiji, većina ljudi pogrešno tumači rok upotrebe frižidera. Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga.

"Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane", navodi dr. Bhavna Mida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču, često moraju baciti hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova.

Image
NISTE NI SVJESNI /

Radite ove pogreške i onda se čudite kad vam rikne hladnjak, toster, mikrovalna... Evo kako produljiti vijek kuhinjskim aparatima

Image
NISTE NI SVJESNI /

Radite ove pogreške i onda se čudite kad vam rikne hladnjak, toster, mikrovalna... Evo kako produljiti vijek kuhinjskim aparatima

Zašto se kvari hrana

Istraživači su primijetili da su neke police bile visoke i do 10 stupnjeva, dok su druge pale čak i do -1 stupanj. Međutim, domaćinstva s djecom su često imala promjenjive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stupnjeva do -20 stupnjeva.

Image
Foto: Shutterstock

Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.

"Mnoga domaćinstva koja smo intervjuirali, dala su oprečne informacije o tome koliko dugo se hrana može čuvati u frižideru. Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je bačeno samo zato što nije sigurno za konzumiranje", naveli su.

Gotovo polovina zamrzivača domaćinstava koja su sudjelovala, bili su topliji ili hladniji od predloženog temperaturnog raspona, piše Espreso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Kakav je interes Hrvata za državnim obveznicama: 'Radije ću uložiti doma u frižider'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo