Prema istraživačima sa Sveučilišta RMIT u Australiji, većina ljudi pogrešno tumači rok upotrebe frižidera. Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga.
"Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane", navodi dr. Bhavna Mida.
Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču, često moraju baciti hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova.
Zašto se kvari hrana
Istraživači su primijetili da su neke police bile visoke i do 10 stupnjeva, dok su druge pale čak i do -1 stupanj. Međutim, domaćinstva s djecom su često imala promjenjive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.
Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stupnjeva do -20 stupnjeva.
Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.
"Mnoga domaćinstva koja smo intervjuirali, dala su oprečne informacije o tome koliko dugo se hrana može čuvati u frižideru. Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je bačeno samo zato što nije sigurno za konzumiranje", naveli su.
Gotovo polovina zamrzivača domaćinstava koja su sudjelovala, bili su topliji ili hladniji od predloženog temperaturnog raspona, piše Espreso.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakav je interes Hrvata za državnim obveznicama: 'Radije ću uložiti doma u frižider'