Play ponuda

NAJBIZARNIJI BOŽIĆNI OBIČAJI SVIJETA: / Španjolci su prilično opsjednuti fekalijama, a Japanci KFC-om

Image
Foto: Wiki

Među bizarne običaje mnogi ubrajaju i 'našeg' Krampusa.

24.12.2016.
8:50
Wiki
Play ponuda

I, sagleda li se objektivno, rogato biće koje otima zločestu djeci i mlati ih šibom je prilično bizarno. No sveti Nikola ima i drugih, bizarnijih pratitelja.

Image
JE LI OVO NAJBIZARNIJI BOŽIĆNI OBIČAJ? /

Svake godine spale ogromnu kozu, ali potajno i posve protuzakonito

Nizozemska

U Nizozemskoj, Crni Petar je običaj koji se slavi u večeri na Dan Svetog Nikole, kada Djed Mraz dolazi na parnom brodu, u pratnji roba, Crnog Petra, a svečanost se održava u nekoliko tamošnjih gradova.

Još od 1850. godine, djeci se govori da će ih, ako su bila zločesta tijekom godine, Crni Petar odvesti u Španjolsku. Kako je Crni Petar crn u licu, počelo se negodovati kako je u pitanju rasizam, no "službeno" objašenjenje je kako je Crni Petar crn zbog provlačenja kroz dimnjak, a ne zbog boje kože. I sasvim slučajno rob.

Južnoafrička Republika

Blagdanska delikatesa iz Južnoafričke Republike nije za one slabijeg želuca. Tamo se za Božić jedu pržene ličinke carskog moljca.

Katalonija

Katalonci imaju vrlo neobične blagdanske ukrase. Među njima je Caganer, figurica čovjeka koji obavlja veliku nuždu i stavlja se uz jaslice.

Oni "Tio de Nadal" ili Caga Tio. I ona obavlja nuždu. U pitanju je šuplje deblo Na njemu je iscrtano lice, a dopola je prekriveno dekom. od 8. prosinca 'hrani' slatkišima i hranom, sve do Badnjaka, kad ju se stavlja u vatru i udara štapom, dok ona ne počne ispuštati van 'probavljenu' hranu.

Norveška

Na Božić u Norveškoj nitko ne čisti kuću. Naime, sve metle u domaćinstvu se brižljivo skrivaju, kako ih ne bi ukrale vještice i pokvarile zabavu.

Japan

Nikad ne podcenjujte moć reklame. Japanci tradicionalno za Božić jedu u KFC restoranima, zbog reklame iz 1974.

Venezuela

Stanovnici ove južnoameričke države odlaze na ponoćnu božićnu misu. Međutim, oni iz Caracasa do lokalnih crkava tradicionalno odlaze na koturaljkama.

Grenland

Na Grenlandu se prave u najmanju ruku čudni božićni specijaliteti. Jedan od njih je „mattak“ (muktuk), sirova koža kita poslužena sa salom. Kiviak je jelo napravljeno od 500 njorki koje se smeštaju u kožu foke, a zatim fermentišu sedam meseci.

Njemačka

Nijemci pod jelkom na Božić kriju kiseli krastavac. U pitanju je stakleni zeleni ukras koji se najčešće prenosi s koljena na koljeno i vješto sakrije među ostale kuglice. Prvo dijete koje ga pronađe dobija poseban poklon.

Novi Zeland

shimmer fallback
shimmer fallback

Neki stanovnici Novog Zelanda ne kite jelke za Božić. Oni ukrašavaju drvo pohutukawa .

Ukrajina

Ukrajinci ne stavljaju obične kugle i svijećice na jelku, nego paučinu i umjetne pauke.

Češka

Prema tradiciji, neudate Čehinje za Božić bacaju preko ramena sa kućnog praga svoju cipelu. Ako je vrh cipele, kada padne, uperen prema vratima, udat će se iduće godine.

Estonija

U Estoniji je običaj da se na Badnji dan obiteljski odlazi u saunu.

Wales

Velšani, svakog prvog siječnja slave običaj Siva kobila (Mari Lwyd) i koji se na tom području slavi i prije Božića i po svemu je prilično nalik našim zvončarima. U svojem izvornom obliku, ovaj običaj uključuje dolazak Sive kobile pred kuću ili lokalni pub, koju predstavlja muškarac s konjskom lubanjom na štapu prekriven plahtom. Nakon toga, skupina koja je pristigla s kobilom, otpjeva nekoliko uvodnih stihova, nakon čega slijedi izmjena šaljivih uvreda u rimama s ljudima iz kuće ili puba te ulazak gdje se veselje nastavlja.

Island

Julska mačka navodno luta divljinama Islanda. One koji ne obuku za Božić novu odjeću, prema vjerovanju, proždire ovo mitsko čudovište.

Švedska

U Švedskoj se za Božić skriva oguljen badem u središte božićnog kolača. Onaj tko ga nađe, prema verovanju će se vjenčati iduće godine.

Italija

Umjesto Djeda Mraza, djeca u Italiji na Božić čekaju Befanu, dobru vješticu koja djeci daje poklone.

Gvatemala

Svako domaćinstvo se pred Božić detaljno čisti, a prljavština skuplja na jednu gomilu ispred kuće i spaljuje zajedno s lutkom đavola.

Slovačka

Najstariji muškarac u kući na Božić baca žlicu umočenu u poslasticu „loksu“ na plafon. Što se bolje zalijepi, to će obitelj imati više sreće.

Play ponuda
Play ponuda