Clementine martini Sastojci: sok od 6 klementina, plus 2 za posluživanje 100 ml votke 100 ml Cointreaua (liker od naranče) 1 boca prošeka ili šampanjca dobro ohlađena Priprava: Stavite čaše za martini u zamrzivač. Pomiješajte sok od klementine, votku i likera od naranče u vrču, a zatim ohladite jedan sat (ili do jedan dan). Tanko narežite dvije klementine koje ćete koristiti kao ukras. Prilikom posluživanja stavite krišku klementine u svaku ledenu čašu. Gotovo do pola napunite je ohlađenom mješavinom iz vrča, a zatim ostatak čaše napunite prošekom ili šampanjcem.
Deset fenomenalnih koktela za doček Nove godine: Osladit će vam nepce, a kočnice opustiti!
Crveni lotus Sastojci: 200 ml votke 200 ml Cointreaua (liker od naranče) 600 ml soka od brusnice 400 ml soka od naranče trake kore od dvije do tri limete suhi led za posluživanje Priprava: Ulijte votku i Cointreau u vrč, a zatim dodajte sok od brusnice i sok od naranče. Dobro promiješajte. Napunite 12 čaša suhim ledom, a zatim prelijte koktelom. Svaku čašu ukrasite trakom kore limete.
Daiquiri od bobičastog voća Sastojci: 175 g zrelih jagoda ili 200 g malina (možete koristiti i mješavinu od 100 g jagoda i 100 g malina) oko 6 kockica leda sok od ½ limete 1 žlica soka od limuna 100 ml bijelog ruma mala kriška limete za posluživanje Priprava: Ako koristite maline, prvo ih izmiksajte u pire, a zatim protisnite kroz gustu cjediljku kako biste se riješili koštica. Stavite kockice leda u blender, izblendajte te zatim dodajte bobičasto voće, sok od limete i limuna te rum. Ponovno izblendajte i odmah ulijte u ohlađenu čašu za koktel. Ukrasite kriškom limete.
Džin od rabarbare Sastojci: 1 kg ružičastih stabljika rabarbare 400 g šećera 800 ml džina Priprava: Operite rabarbaru i očistite. Stabljike narežite na tri centimetra dužine. Stavite u veliku staklenku sa šećerom. Sve protresite, stavite poklopac i ostavite preko noći. Šećer će izvući sok iz rabarbare. Nakon 24 sata dodajte džin, zatvorite i sve protresite. Ostavite da odstoji oko četiri tjedna. Liker možete procijediti kroz sito i prebaciti u bocu prije serviranja.
Klasični koktel od šampanjca Sastojci: 1 kocka šećera ¼ žličice Angostura Bittera 10 ml konjaka 75 ml hladnog šampanjca traka narančine kore Priprava: Stavite kocku šećera na tanjurić te ju lagano natopite Angostura Bitterom, pazeći pri tome da se ne rastopi. Stavite je u čašu za šampanjac, a zatim dolijte konjak. Polako ulite šampanjac. Ukrasite čašu s narančinom koricom.
Koktel od kuhanog vina Sastojci: 100 g muscovado šećera (smeđi šećer) 1 zvjezdica anisa 1 štapić cimeta 4 klinčića 150 ml vode 1 limun 2 klementine 150 ml Cointreaua (liker od naranče) 750 ml crvenog vina korica od naranče i zvjezdani anis za posluživanje Priprava: Stavite 100 g muscovado šećera u posudu sa zvjezdicom anisa, štapićem cimeta, četiri klinčića i 150 ml vode. Zakuhajte polako dvije minute miješajući da se šećer otopi. Mješavinu ulijte u veliki vrč. Dodajte tanko narezani limun, dvije klementine, liker od naranče i vino. Dobro promiješajte, a zatim poklopite te stavite da se hladi najmanje dva sata, a najbolje bi bilo cijelu noć. Poslužite s koricom naranče i zvjezdanim anisom.
Limoncello Sastojci: 5 limuna 1 l votke 750 g šećera 700 ml kipuće vode Priprava: Ogulite koricu sa svih limuna. Stavite koricu u veliku čistu staklenku i prelijte votkom. Pokrijte poklopcem i ostavite tjedan dana da odstoji, protresajući staklenku svaki dan. Stavite šećer u vatrostalnu zdjelu i prelijte kipućom vodom. Miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte votku i kore i ostavite još tjedan dana, redovito protresajući staklenku. Prilikom serviranja mješavinu procijedite u visoke čaše te u svaku od njih dodajte nekoliko trakica limunove korice.
Martini od marakuje Sastojci: 2 zrele marakuje 60 ml votke od vanilije 30 ml pasoe (liker od marakuje) 1 žlica soka od limete 1 žlica šećernog sirupa prošek Priprava: U shaker za koktel stavite sjemenke jedne od marakuja, dodajte votku, pasou, sok od limete i šećerni sirup, šaku leda i dobro protresite, procijedite u dvije čaše za martini, polijte prošekom, pa u svaku dodajte pola marakuje. Poslužite odmah.
Pina Colada 120 ml soka od ananasa 60 ml bijelog ruma 60 ml kokosovog mlijeka ili kokosovog šlaga kriška ananasa, za ukras (po želji) Priprava: Sve sastojke zajedno s puno leda izmiksajte u blenderu dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u visoku čašu i ukrasite po želji.
Rumberry punč Sastojci: 350 ml tamnog ruma 1 l soka od brusnice 1 l piva od đumbira Priprava Rum, sok od brusnice i pivo od đumbira ohladite u frižideru. Sve ulijte u zdjelu za punč ili podijelite u vrčeve, stavite puno leda i poslužite.
Kokteli su neizostavan dio svakog slavlja, a posebice novogodišnjeg. BBC Good Food vam donosi deset najboljih koktela s kojima ćete veselo uploviti u Novogodišnju noć. Pripazite samo da ne pretjerate. Uzdravlje!