Nered od kuhanja treba odmah očistiti, ali svaki štednjak treba čistiti barem jednom tjedno kako bi se spriječilo nakupljanje masnoće i ostataka. Štednjak možete čistiti pomoću sredstva za pranje posuđa i meke spužve za redovita čišćenja. Dubinsko čišćenje s jednim dijelom sode bikarbone i dva dijela octa može biti potrebno svakih nekoliko tjedana kako bi se uklonila nakupljena masnoća. Ovdje možete pronaći cijeli proces kako očistiti štednjak.
Kako očistiti štednjak?
Za početak isključite i ohladite štednjak. Uvjerite se da su sve kontrole isključene i da je štednjak potpuno ohlađen prije nego što pokušate očistiti površinu.
Pomiješajte otopinu za čišćenje štednjaka. Napunite zdjelu s 500 ml vruće vode i pola čajne žličice tekućine za pranje posuđa koja sadrži sastojak koji smanjuje masnoću.
Nanesite sredstvo za čišćenje na štednjak. Ako koristite tekućinu za čišćenje posuđa, raspršite za nanošenje ili umočite spužvu u otopinu i lagano je iscijedite. Radeći u krugovima, obrišite cijelu površinu štednjaka abrazivnijom stranom spužve. Za područja na kojima se nalazi pečena hrana, ostavite otopinu da odstoji na površini nekoliko minuta kako bi omekšala nered. Nakon čišćenja, umočite spužvu u svježu vodu i obrišite otopinu sapuna i sve ostatke.
Ako još uvijek postoje područja sa zagorenom hranom, morat ćete im posvetiti dodatnu pozornost. Neuredno mjesto poprskajte destiliranim bijelim octom i pospite sodom bikarbonom. Pokrijte to područje kuhinjskom krpom namočenom u vruću vodu i zatim ocijeđenom. Ostavite ručnik na ploči štednjaka najmanje 15 minuta, a zatim ga obrišite čistom krpom kako biste uklonili ostatke.