Limunska kiselina je prvo u nizu prirodnih sredstava za čišćenje kamenca.
Jedno od najpopularnijih sredstava za uklanjanje kamenca je limunska kiselina. Ostavlja ugodan miris, ali bez neugodnog okusa. Treba napomenuti da je kiselina prikladna samo za hladno uklanjanje kamenca. Ako se zagrije na 40 °C ili više, može se spojiti s vapnom i formirati kalcijev citrat. Ovo prirodno sredstvo protiv kamenca je još teže otopiti od vapna i, u najgorem slučaju, može ozbiljno oštetiti opremu.
Octena kiselina je uvijek dobar izbor prirodnog sredstva za čišćenje kamenca.
Octena kiselina djeluje učinkovito, koncentrirana octena esencija je još jača. Ali učinkovitost ima i svoj nedostatak, aparate za kavu ne treba uklanjati kamenac s octom, jer kiselina može napasti osjetljiva crijeva i gumene brtve. Intenzivan miris je neugodan, a u okusu može ostati i ocat. Također se savjetuje oprez s parama, kod ovog prirodnog sredstva protiv kamenca ne smiju se udisati.
Prašak za pecivo je posljednje u nizu prirodno sredstvo protiv kamenca.
Svestrani talent iz kuhinje također uklanja kamenac. Prašak za pecivo ima pozitivnu osobinu da ne napada krom i stoga je idealno prikladan za čišćenje kalcificiranih kromiranih spojnica. Inače, pri zagrijavanju se jako jako pjeni pa ga treba štedljivo koristiti.