Pravila postavljanja pribora za jelo vrlo je važno znati osobito kada organizirate poslovnu večeru ili ručak. Što će vam sve od pribora biti potrebno ovisi o vrsti obroka.
Ako pripremate jednostavan obrok tada stavite samo osnovni pribor. Dovoljno je sa svake strane postaviti samo osnovni pribor s desne strane žlicu i nož, a s lijeve vilicu.
Ako se radi o nekom važnijem ručku/večeri, oko tanjura naći ćete više pribora za jelo. Što se tiče položaja pribora za jelo na stolu, pravila su takva da ćete desno naći žlice i noževe, uvijek počevši od žlice krajnje desno, mali nož za početak (samo sa strane), a lijevo tradicionalni stolni nož (u oba slučaja s rubovima prema unutrašnjoj strani stola).
Isto vrijedi i za vilice, koje će uvijek ići lijevo od tanjura, postavljene redoslijedom kojim će se koristiti počevši od van. Postavite čašu za vodu i čaše za vino desno od mjesta, odmah iznad noža. Iznad tanjura imate žlicu i vilicu za desert.
Ploče za kruh i maslac idu lijevo s nožem za maslac postavljenim preko tanjura. Ispravna upotreba pribora za jelo također ima pravilo: uvijek prvo koristite pribor izvana i krećite prema unutra.
Sav pribor za jelo treba postaviti na udaljenosti od oko 4 centimetra.