Play ponuda

Praktični savjeti / Kako raširiti skupljenu vunu?

Image

Kako raširiti skupljenu vunu? Čak i ako se komad drastično smanjio, postoji nekoliko načina kako raširiti skupljenu vunu a ovo je jedan od njih.

30.9.2021.
12:27
Play ponuda

Napunite posudu vodom. Pronađite čisti umivaonik ili kantu i napunite je s dovoljno mlake vode da potpuno potopite svoju skupljenu vunenu odjeću ili tkaninu. Također možete koristiti čisti umivaonik ako nemate dovoljno veliki spremnik za držanje predmeta od vune. Dodajte regenerator ili šampon za bebe.

Pomiješajte u posudi do ⅓ šalice regeneratora za kosu ili dječjeg šampona. Rukama promiješajte vodu tako da se umiješa regenerator ili šampon. I obični regenerator i šampon za bebe djeluju tako da opuste i olabave vlakna vune tako da se vuna može rastegnuti. Dodajte skupljenu vunu i ostavite da se upije.

Skupljenu vunu stavite u kadu s dječjim šamponom ili regeneratorom koju ste pripremili i ostavite da se upije 10-30 minuta. Provjerite je li vuna potpuno uronjena u vodu. Uklonite vunu iz kade. Izvucite vunenu tkaninu ili odjevni predmet iz umivaonika i nježno je istisnite kako biste uklonili višak vode.

Zatim izlijte sadržaj posude u odvod. Nemojte ispirati vunu vodom jer će zadržavanje dječjeg šampona ili regeneratora u vlaknima pomoći da se rastegne. Vunu smotajte u ručnik. Položite čisti ručnik na stol ili pult i stavite mokru vunu na njega.

Zamotajte ručnik počevši s jednog kraja i kotrljajući se prema drugom kraju s vunom u sebi. Zatim odmotajte ručnik i izvadite vuneni predmet. Valjanjem vune u ručniku upijat će se višak vode. Vunu rastegnite na dijelove. Raširite još jedan čisti, suhi ručnik i na njega stavite skupljenu vunu. Rukama lagano rastegnite vunu dio po dio.

Trebali biste vidjeti da je vuna elastičnija nego inače. Vunu rastegnite odozgo prema dolje i bočno na stranu. Nakon što rastegnete male dijelove vune, vunu primite za dno i vrh i povucite. Ponovite ovaj postupak, ovaj put povlačeći sa strana. Nastavite sve dok vuna ne izgleda kao da se vratila na svoju izvornu veličinu.

Ostavite vunu da se osuši kako biste raširili skupljenu vunu. Kad se vuneni predmet rastegne do izvorne veličine, ostavite ga da se osuši na suhom ručniku. Ne brinite što niste isprali šampon ili regenerator jer to neće naštetiti vuni niti utjecati na njenu teksturu.

Play ponuda
Play ponuda