Dutch oveni, odnosno nizozemske pećnice su izvrstan kuhinjski pribor. Nizozemske pećnice pirjaju meso satima, pirjaju gulaše i pretvaraju zalogaje iz hladnjaka i smočnica u ugodne juhe koje mogu trajati cijeli tjedan. One su također investicija izvrsna investicija. Ako s njima postupate ispravno, trajat će desetljećima. Stoga je važno znati kako oprati dutch oven kako bi vam ovaj kuhinjski pribor trajao što dulje.
Sve što vam je potrebno kako biste oprali dutch oven su:
- Tekućina za pranje posuđa
- Soda bikarbona
- papirnati ručnici
- Biljno ulje
Prvo što trebate učiniti kada perete dutch oven je oprati vanjske zapečene mrlje. Za uklanjanje zapečenih mrlja, umočite vlažnu spužvu u suhu sodu bikarbonu i nježno izribajte ostatke hrane te isperite toplom vodom. Zatim operite unutrašnjost dutch ovena. Budući da se većina hrane ne lijepi za emajlirane površine, unutrašnjost bi se trebala lako očistiti samo s malo tekućine za pranje posuđa, vrućom vodom i spužvom. Ako ima zalijepljene hrane, upotrijebite nemetalni strugač da olabavite hranu ili napunite pećnicu vrućom vodom i nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa i ostavite da se namače nekoliko sati. Ovaj način kako oprati dutch oven nije nimalo kompliciran, a produžiti će vijek trajanja vaše nizozemske pećnice.