NE KAKO SE ČINI: / Kakav bi brak bio kada bi svi katolici stvarno u riječ slijedili Bibliju

Image
Foto: PIXSELL, Zeljko Lukunic

Konzervativci koji se suprotstavljaju gay brakovima tvrde kako brane 'kršćanski brak', tj. jedan muškarac i jedna žena dok ih smrt ne rastavi, piše Independent.

7.6.2016.
7:39
PIXSELL, Zeljko Lukunic
VOYO logo

Ali u stvari autori Biblije dozvoljavali su razne vrste brakova i spolnih zajednica. Koristili su više načina kako bi signalizirali božje odobravanje određene spolne zajednice. Mogao bi ga propisati zakon ili prorok, ili ga odobriti Isus, ili bi pak sam Bog mogao nagraditi s najvećim od svih blagoslova - sinovima koji bi kasnije postali moćni ljudi.

Image
BIBLIJA NA UDARU: /

"Poligamija i incest dozvoljeni u braku Svetog pisma"

Image
BIBLIJA NA UDARU: /

"Poligamija i incest dozvoljeni u braku Svetog pisma"

Iako odobreni popis ne uključuje jednog čovjeka sparenog s jednom ženom, Biblija eksplicitno odobrava poligamiju i seksualno ropstvo, te pruža detaljne regulacije i za jedno i za drugo. A ponekad nagrađuje i silovanje i incest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biblijska pravila

Poligamija: bila je potpuno normalna u Starom zavjetu. Čak je 40 osoba iz Bblije imalo više supruga.

Seksualne robinje: Biblija pruža instrukcije kako nabaviti nekoliko tipova seksualnih robinja. Na primjer, ako muškarac kupi hebrejsku djevojku a "one ne zadovolji svoga gospodara", ne smije ju prodati strancu; i mora ju osloboditi ako joj ne osigura smještaj i hranu (Egzodus 21:8).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratni plijen: Djevice su doslovno bile dio ratnog plijena. U Knjizi brojeva (31:18) Mojsije zapovijedi Izraelcima da pobiju sve iskorištene žene Midijanaca, kao i svu mušku djecu, ali da djevojke koje su djevice zadrže za sebe. Mojsijev zakon sadrži rutual za pročišćavanje zarobljene djevice prije seksa (Ponovljeni zakon 21:10-14).

Incest: U Bibiliji incest je najčešće zabranjen, ali postoje iznimke. Abraham je bio sarin polubrat. Lotove kćeri opiju svog oca te ga spolno iskoriste, a Bog ih nagradi muškom djecom koji su postali patrijarsi velikih nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratova udovica: Ako brat umre bez djece, muškarčeva je dužnost oploditi bratovu udovicu. Onana je kaznio Bog jer je radije prolijevao svoje sjeme na zemlju nego da je stvarao bratovo potomstvo (Postanak 38:8-10). Priča iz Novog zavjeta (Matej 22:24 - 28) pokazuje da je tradicija preživjela.

Suprugina sluškinja: Nakon sedam desetljeća bez djece, abrahamova frustrirana supruga Sara kaže "Pođi spavati s mojim robinjom; možda mogu graditi obitelj kroz nju". Robinja, Hagar, zatrudni. Dvije generacije kasnije, jakobove sestre-supruge redovito mu šalju svoje robinje, stalno pokušavajući imati više sinova od one druge (Postanak 30:1-22).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge robinje: čovjek ne bi trebao imati spolne odnose s robinjom ako je udana za drugog čovjeka. No ako ipak imaju spolne odnose, nju treba pretući, a čovjek mora žrtvovati ovcu (Levitski zakonik 19:20-22).

Žrtve silovanja: Hebrejka koja je silovana može biti prodana silovatelju za 50 šekela, ili oko 3.800 kuna (Ponovljeni zakon 22:28-29). On ju zatim mora čuvati "jer je ponižena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Wikipedia, Picasa 2.6

Novi zavjet podupire Stari

Ako neko kaže da se Stari zavjet ne primjenjuje na modernu Bibliju, imajte na umu kako Isus nije osudio niti promijenio nitti jedno od ovih pravila - baš suprotno.

'Ne mislite kako sam došao ukinuti Zakon proroka; Nisam ga došao ukinuti, već ispuniti. govorim vam istinu, dok nebo i zemlja ne nestanu, niti najmanje slovo neće nestati iz Zakona dok sve ne bude postignuto' (Matej 5:17-18).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruju u Bibliju ili se boje promjene?

Nuklearna obitelj koju američki fundamentalisti toliko slave nastala je miješanjem Kršćanstva i europskih kultura, uključujući monogamu tradiciju Rima.

Evolucijom moralnog konsenzusa čovječanstva, prisilni seks i brak postali su manje prihvatljivi. Homoseksualni brak dio je ove šire promjene, i suprotstavljanje konzervativnih Kršćana nema veze s biblijskom monogamijom. Mnogi koji se smatraju vjernicima u Bibliju samo se protive promjenama. Ono do čega im je stvarno stalo je zaštititi staus quo, drevnu hijerarhiju s privilegiranim muškarcima na vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloboda braka će se proširiti, kao i druga prava povezana sa spolnošću, reprodukcijom i osnivanjem obitelji; i neki konzervativni vjernici u Bibliju će se prilagoditi tim promjenama kao što su i drugima, iako ne drage volje i glasno protestirajući, ali na kraju prihvaćajući novo normalno, i možda čak inzistirajući da je sve to božja volja.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo