Evo kako vaše tijelo zna da je osoba s kojom ste u vezi 'ona prava'

Image

Vaši geni određuju hoće li vas potencijalni partner privući ili ne

30.9.2016.
14:10
Play logo

Nova studija, objavljena u časopisu Nature, pokazala je kako na privlačnost između partnera ipak ne utječe samo nečiji fizički izgled, prekrasne oči ili smisao za humor, nego i nešto mnogo manje seksi - naš genetički kod.

Prepoznaje viruse, bakterije i pravog partnera

shimmer fallback
shimmer fallback

Naime, svaka osoba na svijetu posjeduje specifičan ljudski leukocitni antigen (HLA) kompleks, koji našem organizmu pomaže prepoznati vlastite stanice od onih nepoželjnih, kao što su virusi i bakterije. No, osim toga, on zaista utječe i na privlačnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različito je ipak bolje?

shimmer fallback
shimmer fallback

Znanstvenici su u ovoj studiji proučavali razine privlačnosti između partnera, na ukupno 254 para, te se pokazalo da su iznimne razlike u HLA kompleksima partnera povezane s većom "seksualnom privlačnosti te većom željom za stvaranjem potomaka." A to u principu znači da vaši geni, i činjenica koliko su različiti, utječu na to koliko ćete snažno željeti uskočiti u akciju pod plahtama sa svojim partnerom.

Privlačan miris

shimmer fallback
shimmer fallback

Također, ovaj je kompleks povezan i sa činjenicom da vam je miris vašeg partnera uvijek izrazito privlačan (pa čak i kada oznojen dođe iz teretane).

Ovo je istraživanje pokazalo da je partnere s različitijim HLA kompleksima više privlačio miris njihove bolje polovice, od onih čiji je kompleks sličniji (no kako su se o tome izjašnjavali naknadno, moguće je da je na njih utjecala činjenica da su samo očarani partnerom s kojim su već neko vrijeme u vezi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažniji imunitet kod životinja

shimmer fallback
shimmer fallback

Znanstvenici pak tvrde kako su na ranijem istraživanju na životinjama također otkrili da mužjak i ženka s različitijim MHC kompleksom (koji nazivaju životinjskom verzijom HLA kompleksa) mogu stvarati mladunce sa superjakim imunološkim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo