Ako ove godine svoje ukućane i prijatelje želite iznenaditi nekom novom slasticom, a svoju dječicu prometnuti u prave male slastičare, priprema keksića od đumbira ili Lucijinih peciva mogla bi biti pravi izbor.
Pripremite
keksiće od đumbira i puno ih pojedite
Švedski Božić bez
keksića od đumbira bio bi u potpunosti nezamisliv. Šveđani to
pravdaju činjenicom da đumbir ima tajnovito svojstvo koje ih čini
ljubaznijima. Šalu na stranu, keksiće od đumbira možete
pripremiti sami i pritom se zajedno sa svojom djecom poigrati
oblicima.
Sve što vam treba za keksiće od đumbira jest:
- 2 dl vode
- 1 dl sirupa (melase)
- 2 žlice mljevenog cimeta
- 1 žlica mljevenog klinčića
- 1 žlica mljevenog đumbira
- 1 mala žlica mljevenog kardamoma
- 1 mala žlica crnog papra
- 1 žlica sode bikarbone
- 300 dag maslaca
- 5 dl šećera
- 1.5 l brašna
Najprije pomiješajte maslac, šećer i sirup. Dodajte začine i sodu
bikarbonu, a nakon toga vodu i na kraju dio brašna. Nakon što
dobro sve promiješate, umiješajte i ostatak brašna. Tijesto
umotajte u foliju i ostavite da odstoji tijekom noći u hladnjaku.
Ujutro ga oblikujte te gotove oblike ispecite u pećnici 5-8
minuta na 200 ºC.
Ako vam pak ponestane vremena, keksiće od đumbira možete kupiti i
gotove ili pak možete kupiti gotovo tijesto od
đumbira pa ga samo oblikovati. U oblikovanje
svakako uključite svoje mališane koje bi priprema keksića u
obliku srca ili zvijezde mogla posebno razveseliti. Keksiće
možete poslužiti u RUNDLIG
zdjeli za posluživanje izrađenoj od bambusa koji se lako
održava.
Pripremite
svoja Lucijina peciva (roladu od šafrana)
Lucijina peciva ili lussebulle snažno su povezana s proslavom Sv.
Lucije, 13. prosinca, no mogu se jesti u bilo koje doba godine.
Riječ je o pšeničnim pecivima koja svoju karakterističnu žutu
boju dobiju zbog šafrana. Lucijina peciva naći ćete u mnogo
različitih oblika, ali najčešći je oblik slova s, sa zamotanim
krajevima i grožđicom u sredini svakog peciva.
Za pripremu 25 peciva od šafrana potrebni su vam sljedeći
sastojci:
- 1 gram šafrana
- 50 grama kvasca
- 150 grama šećera
- 125 grama maslaca ili margarina
- 700 grama brašna
- 50 dl mlijeka
- 1 jaje
- sol
- grožđice
1. Najprije otopite maslac u loncu te dodajte šafran i
mlijeko.
2. Ovako otopljenu smjesu zagrijte na 37 stupnjeva (koristite
termometar jer je važno da temperatura bude točna).
3. Prelijte smjesu preko sitno izrezanog kvasca i dodajte
preostale sastojke, osim jaja i grožđica.
4. Sve pomiješajte i zamijesite kako bi nastalo glatko tijesto.
Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 30
minuta.
5. Tijesto ravnomjerno podijelite na 25 komada u obliku kruga.
Ponovno pokrijte kuhinjskim krpom i ostavite da stoji nekoliko
minuta.
6. Razvucite odrezana peciva u duge komade (15-20 cm) i oblikujte
ih u obliku slova S ili osmice (tako da krajevi peciva dodiruju
jedni druge).
7. Utisnite nekoliko grožđica u tijesto. Pokrijte krpom i
ostavite da se diže sljedećih 40 minuta.
8. Umutite jaja zajedno s prstohvatom soli te smjesu polijte
preko peciva.
9. Pecite u pećnici pet do deset minuta na temperaturi od 250
stupnjeva dok god ne poprime zlatno smeđu boju.
Lucijina
peciva možete poslužiti u prozirnoj zdjeli SKOJA
u kojoj će se sitne „krađe“ keksića lakše uočiti.
Ako biste ih radije kušali gotove,
Lucijina peciva možete pronaći i u Trgovini
švedske hrane u robnoj kući IKEA Zagreb u poslovnoj zoni
Zagreb istok.
Članak je napisan u suradnji s tvrtkom IKEA Hrvatska.