TRADICIJA BADNJAKA /

Špičeku se u kuhinji pridružila glumačka zvijezda Marina Fernandez, a zajedno su pokazali kako pripremiti file od bakalara

Image

U ovom nastavku blagdanskog gastro specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR našem omiljenom chefu u kuhinji je pomagala šarmantna glumica i pjevačica Marina Fernandez

23.12.2024.
14:01
VOYO logo
VOYO logo

Badnjak je vrijeme za okupljanje i druženje, dan za ukrašavanje doma i pripreme hrane za božićnu trpezu. Na Badnji dan uglavnom se pripremaju riblja jela, a najčešće je to bakalar.

Ne samo kod nas, bakalar je već dugo vremena dio tradicionalne blagdanske kuhinje u mnogim zemljama, a kroz generacije i obiteljske običaje, prenio se i na suvremeno doba.

U Hrvatskoj se na Badnjak najčešće priprema bakalar na bijelo ili bakalar na brudet, ali ova cijenjena riba izvrsnog okusa uz malo mašte i kreativnosti može se pripremati na različite načine. U novoj epizodi Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR, naš omiljeni chef Tomislav Špiček otkrio je tajnu pripreme savršeno finog i sočnog fileta od bakalara sa slanutkom.

U ovom nastavku specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR našem se chefu u kuhinji i za stolom pridružila Marina Fernandez, naša popularna glumica i pjevačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Marina Fernandez pokazala se kao pravi izbor za ovu emisiju, između ostalog i zato što je dugi niz godina provela u Portugalu. Naime, u Portugalu je bakalar redovito na jelovniku, poznat je kao zemlja koja je najveći potrošač bakalara na svijetu i bakalar je dio gastronomske tradicije.

Bakalar je riba vrlo mekanog, ukusnog mesa i prepoznatljivog okusa te se savršeno nadopunjava s nježnom orašastom aromom slanutka. Uz odabir pravih začina kao što su đumbir, timijan i mažuran, prema receptu našeg chefa u vrlo malo vremena ćete uspjeti pripremiti vrhunski blagdanski specijalitet.

Image

I ovom prilikom naš je chef podijelio nekoliko korisnih trikova koji će vam pomoći da vrijeme posvećeno kuhanju i pripremanju blagdanskih jela bude uživanje, a rezultat vrhunski. Od samog postupka pečenja fileta pa do korisnih trikova kojih se valja pridržavati prilikom dodavanja začina, chef Špiček će vam pomoći da zadivite svoje najmilije okupljene oko blagdanskog stola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:
SPAR Premium filet bakalara
SPAR Premium dimljena mljevena paprika
SPAR Premium Ekstra djevičansko maslinovo ulje
DESPAR kuhani slanutak
Ljutika Vrtovi Hrvatske
Češnjak Vrtovi Hrvatske
Natur*pur đumbir
Natur*pur koncentrat rajčice
DESPAR pileći temeljac
SPAR sol
SPAR papar
SPAR Premium kapare

Priprema:
U tavu s debelim dnom na maslinovo ulje stavite pirjati nasjeckanu ljutiku, češnjak i naribani đumbir. Nakon pet minuta dodajte slanutak, koncentrat rajčice i papriku pa nastavite pirjati još oko pet minuta. Nakon toga postupno dolijevajte pileći temeljac.

File bakalara pažljivo posušite i začinite sa soli i paprom. Na tavu ulijte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a kada se ulje zagrije, stavite peći file bakalara. Pažljivo pecite file s jedne i druge strane pritom vodeći računa da se file ne isuši. Pečeni bakalar poslužite na posteljici od slanutka. Ukrasite s malo kapara i uživajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.

Dobar tek i sretne blagdane želi vam SPAR!

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo