TKO JE KRIV ZA RASPAD?

RADE ŠERBEDŽIJA: ‘Bitange su zavadile naš narod, od njih se nije mogla spasiti divna Jugoslavija’

Slavni Rade Šerbedžija osvrnuo se na bivšu Jugoslaviju, Boba Dylana i svoje planove za budućnost.

Slavni glumac, pisac i pjevač Rade Šerbedžija nedavno je na Beogradskom sajmu knjiga potpisivao svoju knjigu Stranac (izabrane pjesme), a tom se prilikom prisjetio doba Jugoslavije.

“Strašno je da ovdje ima toliko talentiranih i vrijednih ljudi, vrhunskih sportaša i umjetnika, a da smo mi ipak uspjeli zaratiti s vlastitom braćom. Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. stoljeća”, rekao je Šerbedžija, piše srpski Mondo.

SANDRA PERKOVIĆ UOČI NASTUPA U RIJU: Žao mi je što se Jugoslavija raspala, bili bismo velesila

“Slovaci i Česi su se uspjeli dogovoriti. Kod njih je došao trenutak kad su jako loše mislili jedni o drugima i unatoč tim negativnim emocijama, oni se nisu potukli, već su se u dogovoru razišli. A što su naši napravili, svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije – zamrzili su braću i krenuli jedni na druge. Pa nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci”, rekao je slavni glumac.

Napomenuo je i da su ti kriminalci iskoristili nepravdu koja je učinjena nesretnim ljudima kako bi proizveli slijepu mržnju među jugoslavenskim narodima.

“Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno tko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s povijesnim trenutkom”, rekao je Šerbedžija.

Glumac se osvrnuo i na Nobelovu nagradu, koja je ove godine otišle u ruke slavnog Boba Dylana.

“Bob Dylan je pjesnik prije svega. On je poput našeg Arsena Dedića. Pjesnik koji je na originalan način uspio svoje pjesme obojati glazbom. Brojni važni profesionalni pisci su na početku Arsenove karijere priznali da je on pjesnik. Dedić je za mene bio jedan od najvažnijih modernih jugoslavenskih pjesnika. Baš tako je Dylan na svjetskoj razini, jedan od najvažnijih suvremenih svjetskih pjesnika”, istaknuo je Šerbedžija.

Povratak na Net.hr