TV

VEČER ADRENALINA

TV PREPORUKA DANA: Nacionalno blago, Savršena meta i Američki psiho prikovat će nas za male ekrane

HRT2, 13.25, TRILER, Moj otac mora umrijeti

Callie (E. Gillies) dobiva otkaz u trgovini jer je uhvaćena kako krade. Budući da nema novca, jedino što joj preostaje jest vratiti se kući, odakle je pobjegla zbog neslaganja s ocem, kojeg smatra krivim za majčino samoubojstvo. Stiže u trenutku kad je George Ross (W. R. Moses) smješten u bolnicu jer je doživio moždani udar. Nad njim bdije vjerna Emma (C. Stevenson), njegova dugogodišnja domaćica i životna družica, koja ga predano voli, a zbog očeve bolesti kući se vraća i starija kći Laura (T. Anderson), Callieina polusestra. Callie pred Emmom i Laurom glumi zabrinutu kćer, no kad ostane s ocem nasamo, prijeti mu i ruga mu se, jer je nemoćan, ali sve razumije, osvećujući mu se ne samo za majčinu smrt nego i zato što je nju kao dijete smjestio na liječenje. Otac je basnoslovno bogat i prije nego što išta poduzme, Callie se želi osigurati da će joj pripasti dio golemog nasljedstva.

Moj otac mora umrijeti

HBO, 20.00, DRAMSKA SERIJA, Mladi Papa

Priča o početku pontifikata Pija XIII, prvog američkog pape u povijesti, rođenog kao Lenny Belardo. Izbor ovog mladog i šarmantnog Pape je, čini se, rezultat jednostavne ali učinkovite medijske strategije od strane Kolegija kardinala. No, izgled može varati. Pogotovo, u mjestu i među ljudima koji su odabrali veliko otajstvo Božje kao vodilju za njihovo postojanje. To mjesto je Vatikan i ti ljudi su vođe Crkve. Papa Pio XIII. čovjek je velike moći koji se tvrdoglavo odupire Vatikanskim dvorjanima ne mareći za implikacije koje to ima na njegov autoritet jer i sam je najtajanstveniji i najkontradiktorniji od svih njih. On je složen i konfliktan lik, toliko konzervativan u svojim izborima da graniči s nazadnjaštvom, ali pun suosjećanja prema slabima i siromašnima. Mudar i naivan, ironičan i pedantan, iskonski i graničan, sumnjičav i odlučan, melankoličan i nemilosrdan, Pio XIII pokušava prijeći beskrajnu rijeku ljudske samoće kako bi pronašao Boga kojeg može dati čovječanstvu. Ali i samome sebi.

Jude Law kao papa Pio XIII.

HRT2, 20.00, KRIMI SERIJA, Umorstva u Midsomeru

Plummerova tvornica umaka u teškoj je financijskoj krizi i čini se da će stari, obiteljski obrt ipak propasti. Jedan od obilazaka te tvornice završi katastrofalno kad se obnaženo truplo posjetitelja nađe u pakleno vrućem sterilizatoru. Isprva se to čini tek nesretnim slučajem dok se ne ispostavi da je mrtvac Dexter Lockwood, jedan od šefova u konkurentskoj tvrtci Fieldway Foods. Nakon mnogo spekuliranja što je Dexter radio u tvornici, Barnaby otkriva da trag vodi izravno do obitelji Plummer, koja se nalazi duboko u sosu.

Umorstva u Midsomeru

HRT1, 20.10, DRAMSKA SERIJA, Crno-bijeli svijet

Ksenija je postala članica Radničkog savjeta te zahvaljujući slučajnom susretu u kafiću odmah uspijeva poremetiti Srićine planove. Kipo dobiva novu priliku u Startu gdje upoznaje legendarnog urednika Jozu Sokrata, a prvi tekst koji piše vezan je uz bizarni Dunjin i Žungulov performans, nadahnut njihovim “okršajem” sa švercerima kave. Zbog Ladina poznanika Žac ima napade ljubomore, a Una se zbližava s Leom, ekscentričnim studentom dramaturgije.

Crno-bijeli svijet

RTL TV, 21.00, PUSTOLOVNI FILM, Nacionalno blago

Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage) je arheolog čija je obitelj već osmu generaciju u potrazi za legendarnim bogatstvom. Gatesi smatraju da su George Washington, Thomas Jefferson i Benjamin Franklin sakrili veliku količinu zlata za vrijeme američkog Građanskog rata, a informacije o njegovoj lokaciji pohranili u originalnim prijedlozima Deklaracije o nezavisnosti. Bez dokaza da postoji, Gates pokušava odgonetnuti šifru koja će ga odvesti do blaga koje će on zaštititi jer se kao član obitelji Gates zakleo da će blago spasiti od onih koji ga žele iskoristiti za svoj osobni probitak.

Nacionalno blago (Nicolas Cage, Diane Kruger, Justin Bartha)

HRT3, 22.05, DRAMSKA SERIJA, 1864. – ljubav i izdaja u doba rata

U Danskoj vlada entuzijazam nakon pobjede nad Prusima u ratu 1848.-51. i sve se više razmišlja o tome kako pripojiti pokrajinu Schleswig Kraljevini Danskoj. Raspaljen nacionalističkim strastima, predsjednik danskog parlamenta Monrad odlučuje pogaziti sve europske mirovne sporazume i upustiti se u novi rat protiv Pruske. Istodobno dva brata ratara, Laust i Peter, odrastaju i zaljubljuju se u načitanu i prelijepu Inge. Kad izbije rat, Laust i Peter dobrovoljno odlaze u vojsku. Paralelno, u 2014. godini, pratimo mladu, problematičnu i depresivnu Claudiju, čiji je brat poginuo u ratu u Afganistanu. Primorana je raditi kao osobna asistentica ostarjelom barunu na imanju nedaleko od mjesta gdje su Laust i Peter odrasli. Claudia pronalazi Ingein dnevnik i kroz priče ekscentričnog baruna svjedoči povijesnim zbivanjima i neobičnoj ljubavnoj priči Petera, Lausta i Inge, koja se odvijala u osvit najkrvavije bitke u danskoj povijesti. Bitka poznata kao pokolj kod Dybbola zauvijek je promijenila Dansku.

Nova serija 1864. – ljubav i izdaja u doba rata

HRT3, 23.05, DRAMA, Loš momak

Studentica Sun-hwa, čekajući svoga dečka na klupi, doživi neugodnost od nametljivog Han-kija nakon čega ga napadne nekoliko policajaca, a on se odbije ispričati djevojci. Ubrzo, igrom slučaja Sun-hwa nađe se u golemim novčanim dugovima te jedini način kako da ih vrati jest posao u bordelu. Još nevina djevojka prestravljena je okolinom, a vlasnik bordela je Han-ki koji kriomice, iza ogledala promatra njezine odnose s klijentima. Sun-hwa ne shvaća da je okidač za njezinu lošu sudbinu upravo Han-ki.

Loš momak

NOVA TV, 23.25, AKCIJSKI FILM, Savršena meta

Kada misija američke vojske u Etiopiji krene po zlu, snajperist Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) razočaran je u sustav i vrijednosti američke vojske, pa započne samotnjački život u izolaciji. Tri godine kasnije pronalazi ga pukovnik Isaac Johnson (Danny Glover) i moli ga da se vrati u službu kako bi spriječio atentat na američkog predsjednika. Swagger pristane, no ubrzo shvaća da atentat nije planiran na predsjednika, već na drugu važnu osobu. Ostaje mu malo vremena da razotkrije zavjeru u koju su upleteni neki od visoko pozicioniranih vladinih dužnosnika, a svi putovi vode ga u Etiopiju.

Savršena meta s Markom Wahlbergom

RTL TV, 23.30, AKCIJSKA KOMEDIJA, Taxi

Daniel (Samy Naceri) bio je spretan dostavljač pizze na skuteru sve dok mu se nije ostvario san – postao je profesionalni vozač, dobio je dozvolu za taksista. No odgovorni Daniel zaustavljen je zbog prebrze vožnje u svom nabrijanom Peugeotu 406 pa, kako bi izbjegao kaznu, pristane pomoći policijskom inspektoru Emillienu (Frédéric Diefenthal), koji ne zna voziti, uloviti pljačkaše banke.

Taxi (Samy Naceri i Frederic Diefenthal)

HRT1, 23.30, KRIMI SERIJA, Fargo

Malvo u djelo provodi plan, a Lester pokušava skovati svoj. Gus i Molly udružuju snage u Duluthu.

Fargo

HRT1, 00.25, CRNOHUMORNI HOROR, Američki psiho

New York, 80-ih godina prošloga stoljeća. Patrick Bateman (C. Bale) mladi je stručnjak za financije zaposlen u uglednoj tvrtki. Poput njegovih kolega, Bateman nosi skupocjena odijela, živi u iznimno luksuznom stanu, održava tijelo u izvrsnoj kondiciji i s lakoćom zavodi žene. Bateman je zaručen za privlačnu no ispraznu Evelyn (R. Witherspoon) i često je vara s djevojkom njegovog najboljeg prijatelja i brojnim prostitutkama. Iako ostavlja dojam normalnog poslovnog čovjeka, Bateman je zapravo teški psihopat, nasilnik koji jednom prilikom bez ikakvog razloga okrutno ubije prosjaka koji je od njega na ulici zatražio pomoć. Samouvjeren i lišen bilo kakvih osjećaja, Bateman se nakon toga upušta u seriju okrutnih ubojstava koju započinje smaknućem poslovnog suradnika Paula Allena (J. Leto). Allenov nestanak istražuje detektiv Donald Kimball (W. Dafoe), no Bateman nema namjeru prestati sa svojim nedjelima.

Američki psiho (Christian Bale)

Povratak na Net.hr