TV

SVAKAKO POGLEDAJTE

TV PREPORUKA DANA: Filmska adaptacija bestselera Toma Wolfa u režiji Briana De Palme (Vatromet taštine)

HRT2, 13.40, DRAMA, Uzdrmana šutnja

Dina Van Cleve (J. Proske) lijepa je i popularna srednjoškolka, odlična učenica, odlična sportašica, kraljica maturalne večeri. Ima i dobar, otvoren odnos s majkom. Stoga kad Rachel (L. Vassey) svoju šesnaestogodišnju kćer nađe obješenu, za nju je to tragedija koju je gotovo nemoguće preživjeti, a za sve ostale šok i enigma. Pregledajući stvari po Dininoj sobi, Rachel uključi kompjutor i nađe video u kojemu Dina kaže kako je zadnjih tjedana trpjela nesnosno mučenje od onih koje je smatrala svojim prijateljima. Rachel počinje istraživati i otkriva kako je bezazlena razgolićena fotografija, koju je Dina poslala svom dečku Marku (R. Kelley), završila u mobitelima svih učenika u školi i proširila se internetom kao plamen. Od tog je trenutka Dinin život postao pakao, tim više što je vjerovala da je fotografiju razaslao Mark. Ono što će Rachel otkriti – licemjere provincijalne sredine i okrutnost jednako licemjerne djece – šokirat će cijelu javnost. Dina je umrla kao žrtva zlostavljanja.

Uzdrmana šutnja

HRT2, 18.15, DRAMSKA SERIJA, Na jezeru

U mjestu dolazi do dramatičnog obračuna. Saznajemo da je Volturni, poduzetnik koji vodi međunarodno ilegalno zbrinjavanje otpada, osoba koja je organizirala neuspjeli pokušaj Valeriova ubojstva i njegovu otmicu. Barbara naposljetku prihvaća činjenicu da je u zločinački plan bio upleten i njezin otac, budući da bio ucjenjivan. Lucianu, Valeriju, pa čak i Lorenzu, u više navrata prijeti Volturni koji je posve izgubio kontrolu. Iako je od Luciana dobio i drugi skupocjeni dijamant, on odluči pobjeći i pritom uzima Barbaru za taokinju. Kako bi je spasio, Valerio mu se hrabro suprotstavlja. Lucianu će djelomično biti oprošteno, pa će uspjeti ponovno zagrliti svoju kćer. Metafora pozitivnih vrijednosti voda je u jezeru, opet čista i nezagađena.

Na jezeru

HRT3, 20.00, DRAMA, Krtica

Tridesetogodišnji Pawel (B. Szyc) zarađuje za život u zajedničkom poslu s ocem Zygmuntom (M. Dziedziel) uvozeći rabljenu odjeću iz sjeverne Francuske u južnu Poljsku. Kad se vratio s jednog od poslovnih putovanja, bio je šokiran fotografijom svojega oca na naslovnici poljskih novina, s potpisom “izdajica” ispod slike. Zygmunt je sve ove godine bio na glasu kao istinski junak u borbi protiv totalitarizma i ugledni član radničkog pokreta Solidarnost. A sada ga novine optužuju da je bio tajni doušnik komunističkog režima, krtica. Iako potresen pričom, Pawel je uvjeren da su to izmislili očevi neprijatelji. Samo što je Zygmuntova bizarna reakcija na skandalozne optužbe navela Pawela da počne sumnjati u očevu nevinost.

Krtica

HRT1, 20.10, MOZAIČNA EMISIJA, Pola ure kulture

U povodu objavljivanja knjige Mire Međimorca “Diplomatske i druge priče” o umjetnicima diplomatima u četvrt stoljeća hrvatske države govorit će, uz autora knjige, i pjesnik i liječnik Drago Štambuk, te pisac Ludwig Bauer. Slobodan Prosperov Novak povezat će psovke u književnosti sa psovkama i neprimjerenim izrazima današnjih političara. Gost u studiju je povjesničar Davor Marijan, koji će u povodu Dana Hrvatskog državnog arhiva, na temelju vlastitih iskustava govoriti o dostupnosti arhivske građe iz vremena komunizma.

Urednica i voditeljica Branka Kamenski

HRT1, 20.40, DRAMSKA SERIJA, Kuća od karata

U televizijskoj debati Francis i Claire se suočavaju s Conwayem i Brockhartom. Na republikanske tvrdnje da su zbog vojnog iskustva oni sposobniji voditi zemlju, Francis uzvrati da je vođu ICO-a uhvatio on te optuži Conwaya da dobiva povjerljive informacije iz Kongresa, što je Dougu potvrdio kongresnik George Walleck. Međutim, debatu prekine vijest da su pripadnici ICO-a oteli obitelj u SAD-u i traže da Francis ispuni njihove uvjete. Uzrujan što u pregovorima s otmičarima nije dobio važniju ulogu, Conway nasjedne Frankovoj klopki te se dovede u položaj glavnog odgovornog ako išta u kontaktu s teroristima pođe po zlu. Jackie Sharp i Remy Danton odvaguju što je tko rekao Hammerschmidtu koji u međuvremenu od Heraldovih odvjetnika zatraži da odobre objavljivanje njegove reportaže. A nakon što stigne vijest da je kontakt s otmičarima opet uspostavljen, Francis i Conway vraćaju se na pregovore s ICO-m.

Kuća od karata

HRT2, 21.10, SATIRIČNA KOMEDIJA, Vatromet taštine

Sherman McCoy (T. Hanks) iznimno uspješan i imućan burzovni mešetar iz New Yorka jednom prilikom s ljubavnicom Marijom Ruskin (M. Griffith), vozeći se svojim Mercedesom, zaglavi u mračnoj ulici opasne crnačke četvrti u Bronxu, gdje ih napadnu dvojica mladih Afroamerikanaca. Maria, koja je sjela za upravljač Mercedesa, u panici lagano automobilom udari jednog od mladića te potom par pobjegne. Sherman smatra da bi incident trebalo prijaviti policiji, no Maria ga uvjerava da nije došlo do udarca i da je, uostalom, ona vozila pa bi u slučaju nesreće bila kriva, stoga je bolje da sve prešute. Međutim, ambiciozni židovski političar, koji bi želio postati gradonačelnik New Yorka, vapi za slučajem u kojem bi se mogao pokazati u pozitivnom, politički korektnom svjetlu i pridobiti glasove crnačkih birača. Stoga njegova ekipa poradi na slučaju i otkrije da je nesreća izazvana Shermanovim automobilom. Pokreće se medijska haranga koju predvodi novinar Peter Fallow (B. Willis), specijaliziran za skandale, koja tvrdi da je bezdušni bogati waspovac pregazio mladog i darovitog crnog studenta te potom pobjegao s mjesta nesreće. Harangu podupire licemjerni crnački svećenik, velečasni Bacon (J. Hancock).

Vatromet taštine (Tom Hanks i Melanie Griffith)

RTL2, 21.25, KRIMI SERIJA, Zločinački umovi

Istražitelji se nalaze na zasluženom odmoru na različitim lokacijama, gdje svaki od njih dobiva poruku od psihotičnog ubojice, opsjednutog legendom o kralju Arthuru te ih izaziva da pronađu i spase osobu koju je on označio kao sljedeću žrtvu.

THOMAS GIBSON, LOLA GLAUDINI, MATTHEW GRAY GUBLER
Zločinački umoviFoto: CLIFF LIPSON

DOMA TV, 22.05, AKCIJSKA SERIJA, Castle

Castlea je angažirala klijentica koju zanima vara li je suprug, ali dolazi do nevjerojatnog preokreta nakon što Castle postane svjedokom klijentičina ubojstva, a počinitelj je njezin suprug. Međutim, bez dokaza o ubojstvu, Castle i Beckettica moraju provesti istragu i otkriti istinu.

STANA KATIC, NATHAN FILLION
Castle (Beckett i Castle)Foto: Richard Cartwright

NOVA TV, 23.55, AKCIJSKI SF FILM, Otok

Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) i Jordan Two-Delta (Scarlett Johansson) su među stotinama stanovnika kolonije sredinom 21. stoljeća. Lincoln, kao i svi domoroci, s brižnošću pazi na okoliš te se nada da će biti izabran za počasnog putnika na Otok koji je navodno zadnji nezagađeni tračak ovog planeta. S ponosom se bori kako bi dobio priliku da posjeti Otok sve dok ne otkrije kako je sve vezano za njegov život laž te je više vrijedan mrtav nego živ. Zajedno sa prelijepom pratiteljicom Jordan, Lincoln čini drzak bijeg u unutrašnjost nepoznata svijeta, a snage bivšeg stambenog instituta najednom ih počinju loviti te će se Lincoln i Jordan naći u očajnoj utrci za vlastiti život.

Otok (Scarlett Johansson i Ewan McGregor)

HRT1, 00.15, DRAMSKA SERIJA, Nasljednici

Signe muku muči da spasi svoju farmu, a kad zaključi da je svi iskorištavaju, odluči dići ruke od svega i staviti kuću na prodaju. Villads se ne osjeća dobro uz Frederika, dok Hannah želi živjeti s ocem. Thomas se sastane s Isom, koja se želi vratiti na Grønnegaarden, ali ne želi više biti u vezi s njim. Gro se pribojava pravne borbe za skrbništvo nad Melody. Braća i Gro su razočarani što Signe želi prodati kuću, a Thomas predlaže da imanje pretvore u kolektiv. Frederik usred noći dobije napadaj panike i iskali se na Hanni. Na imanje dolaze mladi umjetnici, a Frederik i Emil se posvađaju. Signe ima novi prijedlog za Thomasa, Emila, Isu i Gro kako sačuvati kuću.

Nasljednici

Povratak na Net.hr