DOVIĐENJA I HVALA

SAHRANJEN JE ĐORĐE BALAŠEVIĆ: Tamburaši su svirali ‘Oliveru’, a Đole je pokopan u krugu obitelji

Bit će pokopan u svom Novom Sadu

Kantautor Đorđe Balašević pokopan je danas u Novom Sadu, objavio je Blic. Pogreb se, prema želji familije, održao u krugu najuže obitelji.

Potvrda ove informacije došla je iz gradske uprave Novog Sada. Za Tanjug su kazali kako na će Balašević prema želji obitelji biti sahranjen bez medija i neće biti održana komemoracija.


Slavni kantautor ispraćen je uz tamburaše, a na groblju su svirali njegove popularne pjesme među kojima i “Olivera”, posvećenu njegovoj supruzi.

Na pogrebu je bilo oko 30 ljudi, među kojima članovi obitelji, ali i gradonačelnici Novog Sada i Ljubljane.

Balašević je sahranjen uz muziku, bez svećenika.

Danas je zbog smrti velikog kantautora proglašen Dan žalosti u Novom Sadu. “Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu sa porodicom. Ovo je težak momenat za porodicu Balašević, ali i za cijeli grad, državu i regiju. Novi Sad neće biti više isti posle njegove smrti”, kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Zagreb, Beograd, Sarajevo… za Balaševića

Balašević je preminuo u petak u 68. godini života od upale pluća izazvane koronavirusom.

Od tada traju okupljanja diljem regije, u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Zagrebu Splitu… gdje ljudi odaju počast Balaševiću uz pjesmu.

Brojni zaljubljenici u stvaralaštvo vojvođanskog kantautora i pjesnika Đorđa Balaševića okupili su se u subotu navečer po gradovima širom Hrvatske, odavajući počast svom omiljenom umjetniku paljenjem svijeća i pjevanjem njegovih balada i šansona.

Bećarac za Balaševića u IliciFoto: Pixselll

U glavnom hrvatskom gradu Balaševićevi fanovi okupili su se ispred Arene Zagreb koju je Balašević posljednji put napunio u prosincu 2019. Nekolicina Zagrepčana je u petak navečer ispred Name na Trgu bana Jelačiča postavila transparent s ćiriličnim natpisom Bećarac, želeći podsjetiti na Balaševićevu poruku “Da mi je još jedared proći Ilicom, pa da bećarac našvrljam ćirilicom” iz pjesme “Stih na asfaltu”.

Balaševićeve hitovi zapjevali su i brojni Splićani koji su se okupili na Peristilu, pljeskajući mu u čast, paleći lampione i postavljajući plišane zečeve, što je aluzija na pjesmu “Neki novi klinci”. Na jednom transparentu netko je napisao “Đole, hvala ti za svaki tvoj stih, voli te tvoj Split!”.

20.02.2021., Osijek – Osječani se okupili kod SD Gradski vrt te u spomen na Đorđa Balaševića zapalili svijeće i slušali njegove pjesme. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
20.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Sarajevska vijećnica osvjetljena je likom kantautora Đorđa Balaševića povodom njegove smrti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Oprostili se i Pula, Šibenik, Rijeka, Zadar…

Od ‘Panonskog mornara’ oprostila se i Pula u čijoj je Areni nastupio čak četiri puta i koju je opjevao u pjesmi ‘Oprosti mi Katrin’ koja počinje riječima ‘Na stanici u Puli’.

Grad Pula priopćio je u subotu da će odati počast popularnom kantautoru Đorđu Balaševićevu u pulskoj Areni, podsjećajući da je taj svestrani kantautor imao posebne emocije prema tom gradu u kojem je prvi koncert u Republici Hrvatskoj održao 2001. prikupljajući novac za pulsku bolnicu.

Na ulice su izašli i Šibenčani, Osječani, Riječani i Zadrani koji su počast Balaševiću odali ispred dvorane Krešimira Čosića u kojoj je posljednji zadarski koncert održao 13. svibnja 2017.

Popularni vojvođanski kantautor i pjesnik, poznat po brojnim baladama i šansonama, umro je jučer u 67. godini od upale pluća izazvane koronavirusom.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr