VIDEO: Atmosfera će biti kao na utakmicama Medveščaka

Više od desetljeća Zagreb Film Festival domaćoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove će godine festival od 20. do 27. listopada po jedanaesti put ponuditi više od stotinu filmova razmještenih u deset različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta.

Zagreb Film Festival ove će se godine održati na pet zagrebačkih lokacija: kino Europa, kino Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centar i Zagrebačko kazalište lutaka.

Glavni program kao i dosad donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove te dokumentarce, dok će u programu Kockice biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije.

‘Glavni dugometražni program donosi dvanaest naslova koji na izuzetno vješt način progovaraju o raznim temama – otuđenost, sve prisutnijem problemu nasilja među mladima, ali i zabranjenim ljubavima, slučajnim susretima pa i komičnim, naizgled nemogućim odnosima’ rakao je direktor festivala Boris T. Matić.

Festival otvara talijansko-slovenska komedija Zoran, moj nećak idiot autora Mattea Oleotta koji na ZFF stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri.

Iz dugometražnog programa izdvajamo film Pogrešna dostava koji govori o fenomenu u najvećem gradu Indije, Mumbaiju. Naime, tamo pet tisuća dostavljača svako jutro raznosi tople obroke iz kuhinja kućanica u urede njihovih supružnika. U posljednjih 120 godina ti dostavljači, poznati kao Dabbawallahs, tamošnjim Indijcima svakoga dana u urede donose topli okus njihova doma.

Od četiri milijuna kutijica za ručak koje putuju u razne dijelove Mumbaija, samo jedna završi na – krivoj adresi. Pogrešna dostava, igrani prvijenac redatelja Ritesha Batre govori upravo o tom slučaju koji inicira osjećaje između mlade kućanice i sredovječnog muškarca. Ovo izuzetno šarmantno ostvarenje nagrađeno je od publike u programu Tjedan kritike na ovogodišnjem Cannesu kao i nagradom publike na filmskom festivalu u Amsterdamu.

U glavnom programu ZFF-a ove godine je i film Miran život, novi uradak redatelja Uberta Pasolinija, inače slavnog producenta čiji je prvijenac Machan domaća publika imala priliku vidjeti na Festivalu 2007 godine.

Dokumentarni program

U dokumentarnom programu, među dvanaest naslova najavljujemo šokantni dokumentarac Odred za ubijanje u režiji Dana Kraussa (nominacija za Oscara za film The Death of Kevin Carter) koji govori o mladom 21-godišnjem vojniku čiji je pokušaj da upozori vojsku na strašna zlodjela američkih vojnika u Afganistanu doveo do toga da on sam postane meta i žrtva jedne od najvećih kriminalističkih istraga u američkoj povijesti.

Nagrađen na festivalu u Tribeci kao najbolji dokumentarac te nagradom Golden Gate na festivalu u San Franciscu, Odred za ubijanje kroz prizmu jedne osobne i emotivne priče daje uvid u razorne moralne tenzije koje uništavaju psihe vojnika.

‘Domaću produkciju zastupaju Marko Stanić i Leon Rizmaul čiji će dokumentarci, Vidimo se za godinu dana i Goranov Wimbledon biti premijerno prikazani na Zagreb Film Festivalu’, istaknuo je Matić.

Popratni program

Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: ‘Moj prvi film’ u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku, pa donosi pet prvijenaca briljantnih poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog.

Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama, a uz spomenute programe, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi i nekoliko programskih noviteta.

//www.youtube.com/embed/0chnJC24RK8

Programski noviteti

‘Program ‘Inspirirano stvarnim događajem’ dijelom je potaknut uspjehom filma Krugovi Srdana Golubovića, a donosi pet intrigantnih filmskih priča inspiriranih stvarnim događajima, vremenima i osobnim sjećanjima’, izjavila je koordinatorica programa Selma Mehadžić.

Među novitetima je i ‘Istočnoeuropski SF’ koji donosi filmove znanstvene fantastike Istočne Europe u posljednjih sto godina, te ‘Dan LUK filma’, program rađen u suradnji s Europskim parlamentom koji uključuje tri finalista u lovu na nagradu LUX, koja se dodjeljuje najboljem filmu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema.

Tu je i izuzetno bogat edukativni program Industrija te uobičajeni bogati festivalski popratni sadržaj.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr