SRETAN ROĐENDAN!

PRVI PUT JE PRIKAZAN PRIJE TOČNO 40 GODINA: 15 zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o ‘Rockyju’

I 40 godina otkako je prvi put prikazan, Stalloneov film Rocky njegov je najbolji film. S niskim budžetom i snimanjem od samo 28 dana, nitko nije ni sanjao da će film o posrnulom boksaču koji pokušava oživjeti karijeru postati milijunska franšiza.

Rocky je premijeru doživio prije točno 40 godina, 21. studenog 1976. godine u New Yorku. Iako nitko nije ni sanjao da bi ovaj niskobudžetni film nepoznatog scenarista mogao biti uspješan, Rocky je postao uspješna franšiza koja je osvojila milijune i milijune dolara te tri Oscara (za najbolji film, najboljeg redateljai najbolju montažu).

Ovo je 15 stvari koje vjerojatno niste znali o legendarnom filmu.

1. Rocky je bio prvi sportski film koji je osvojio Oscara.

rocky

2. Stallone je prvu verziju scenarija napisao u samo tri dana. Kasnije ju je nekoliko puta prerađivao dok nije nastala priča kakvu danas znamo.

3. U ranijim verzijama scenarija Mickey je bio bijesni rasist, a Rocky predao posljednji meč jer više nije želio biti dio svijeta profesionalnog boksa.

4. Rockyjev pas Butkus bio je Stalloneov pas u stvarnom životu.

rocky-pas

5. Budžet produkcije filma iznosio je 1,075.000 dolara. Zaradio je 225 milijuna diljem svijeta.

6. Carl Weathers je rekao da je budžet produkcije bio toliko nizak da su on o Meredith morali dijeliti minijaturnu svlačionicu.

7. Stallonea je za film inspirira boksač Chuck Wepner koji je protiv šampiona Muhammada Alija izdržao čak 15 rundi.

8. Stallone se toliko zanio u sceni u kojoj udara u svinjske polovice da je zauvijek ozlijedio članke prstiju.

9. Kada su ljudi iz United Artists ponudili da otkupe Stalloneov scenarij, ideja da on glumi Rockyja im nije bila nimalo privlačna. Željeli su da glavnu ulogu odigra neki poznatiji glumac, poput Ryana O’Neala, Roberta Redforda, Jamesa Caana ili Burta Reynoldsa. Sylvester je inzistirao i nije im želio prodati scenarij ako mu ne daju glavnu ulogu. UA su se složili, no prepolovili su cijenu.

10. Niski budžet nije dozvoljao plaćanje statista koji bi popunili dvoranu u sceni posljednjeg meča pa su iskorištene arhivske snimke rulje na sportskim događanjima. Ipak, u nekim se scenama vide prazna mjesta.

11. Burgess Meredith je dobio ulogu Mickeyja jer su se svi ostali glumci koje je Stallone pitao uvrijedili kada im je rekao da moraju proći audiciju.

12. Prije režiranja filma, John G. Avildsen nikad u životu nije pogledao nijedan boksački meč ni film o boksu.

13. Susan Sarandon je bila na audiciji za ulogu Adrian, no nije je dobila jer je bila prelijepa. U igri za ulogu bila je i Cher.

14. U nastajanju filma je Stalloneu pomoglo nekoliko članova njegove obitelji. NJegov je otac glumio muškarca koji zvoni za početak meča, njegov brat je glumio uličnog pjevača, a njegova prva supruga Sasha je snimala promotivne fotografije.

15. Dvije scene u kojima Rocky trči uza stube muzeja u Philadelphiji – jedna u kojoj ne uspije doći do vrha i druga kada uspije – snimljene su u razmaku od dva sata.

Povratak na Net.hr