Play ponuda

Ne propustite tri sjajna filma ove nedjelje u MSU-u

shimmer fallback

U sklopu Zagreb film festivala održat će se i projekcije tri filma iz užeg izbora za Lux nagradu koju dodjeljuje Europski parlament. Filmove možete pogledati besplatno u nedjelju, 27.

25.10.2013.
14:26
Play ponuda

Nagradu LUX od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji. Nagrada usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija.

Distribucija je Ahilova peta europskog filma, a situaciju pogoršavaju jezične barijere, koje se nastoji premostiti upravo nagradom LUX. Europski parlament tako podupire kulturnu raznolikost i štiti europski identitet. Nagradom se pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja ih inače možda ne bi imala priliku pogledati.

Važan angažman u području filma

Dani LUX filma organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture. S titlovima na svim službenim jezicima EU-a, filmovi koji se natječu postaju dostupni širokoj publici i potiču rasprave o temama koje se tiču svih nas.

Tijekom Dana LUX filma, koji su u Hrvatskoj organizirani u okviru nagrade LUX 2013 i u sklopu Zagreb film festivala , tri filma iz užeg izbora možete besplatno pogledati u nedjelju, 27. 10. u Muzeju suvremene umjetonosti u 17.00, 19.00 i u 21.00, a prikazuju se istovremeno u 28 država EU-a na 24 jezika.

Ovogodišnji finalisti su: 'Miele' u režiji Valerie Golino (Francuska, Italija, 2013), 'Alabama Monroe, The Broken Circle Breakdown' u režiji Felixa van Groeningena (Belgija, 2012), 'The Selfish Giant' u režiji Clije Bernard (UK, 2013.)

Jedan od ta tri filma bit će dobitnik nagrade LUX 2013, a pobjednik će biti objavljen 11. prosinca 2013. godine.

Play ponuda
Play ponuda