Najvrednije rock relikvije

Brojni predmeti koje su slavni glazbenici koristili za života imaju jako veliku vrijednost. Iako memorabilije koje su ostale za Lennonom i Hendrixom postižu vrlo visoke cijene, imovina Kurta Cobaina još je vrednija.

S Rolling Stoneove liste najvrjednijih predmeta koji su pripadali vladarima glazbene scene, donosimo najskuplje rock ‘svetinje’.

1. Vuneni džemperi Kurta Cobaina, koji su bili gotovo zaštitni znak slavnog glazbenika vrijede danas 40 milijuna dolara. Njegova supruga Courtney Love nije željela od svog doma napraviti mauzolej pokojnom mužu već ih je odlučila prodati i zaraditi. Kći Frances Bean kao uspomenu na oca dobila je jedan džemper, gitaru i rukom napisan tekst pjesme Smells Like Teen Spirit, dok je ostala njegova imovna otišla na aukciju. Njegovi džemperi procijenjeni su na basnoslovan iznos.

2. Gitare frontmena Grateful Deada Jerryja Garcije, koje je za njega posebno izradio Doug Irwin prodane su za ukupno 1.74 milijuna dolara. Garcia je na turneji 1972. godine testirao MIDI gitaru, nazvanu Wolf, koju je Irwin izradio od egzotičnog drveta i platio je za nju 1.500 dolara. Potom je Irwin izradio gitaru Tiger tešku čak 7 kilograma, koju je Garcia svirao od 1979. do 1990.. Garcia je želio da se gitare nakon njegove smrti vrate proizvođaču no zbog svađa s preostalim članovima bend one su prodane na aukciji 2002. za ukupno 1.74 milijuna dolara.

3. Originalni crtež s bubnja koji se nalazi na omotu albuma Beatlesa Sgt. Peppers’s Lonely Hearts Club Band prodan je nepoznatom kolekcionaru iz Velike Britanije za 945.000 dolara. Početna cijena bila četiri puta manja. Omot albuma je dizajnirao sir Peter Blake 1967. godine.

4. Hendrixov Fender Stratocaster
Jimi Hendrix je prvu gitaru zapalio na koncertu u londonskom Finsbury Parku 1967., a vrijednu rock relikviju s pozornice je uklonio novinar Tony Garland. Gitara je četiri desetljeća provela u podrumu, sve dok je nije pronašao Garlandov nečak i prodao je na aukciji za 490.000 dolara američkom kolekcionaru Danielu Boucheru.

5. Klavijature tvrtke Vox na kojima je Lennon svirao na gostovanju u The Ed Sullivan Showu te tijekom koncerta na njujorškom Shea Stadiumu pred 55.000 ljudi (1965.) nalaze se u vlasništvu tvrtke The Vox Shoppe i vrijednost ima se procjenjuje na 200.000 dolara. Lennon je za vrijeme izvedbe pjesme I’m Down na Shea Stadiumu polomio par tipki, pa su klavijature zamijenjene novima, a ove su vraćene proizvođaču i još su u njegovom vlasništvu.

Povratak na Net.hr