Ljubavna drama Centrala na ovogodišnjem ZFF-u

Nakon impresivnog i od kritike izuzetno dobro prihvaćenog debija 2010. godine filmom Belle Épine, mlada redateljice Rebecca Zlotowski vraća se na Zagreb film festival drugim filmom Centrala (Grand Central) koji ju definitivno izdvaja kao jednu od najsjajnijih francuskih redatelja mlađe generacije.

U ovoj drami glavnu mušku ulogu utjelovio je karizamatični Tahar Rahim, mlada fracuska filmska zvijezda čija je prva zapažena uloga ona u višestruko nagrađenom filmu Prorok (nominacija za Oscara u katogoriji za najbolji strani film).

Iako je Rahim glumac čija blistava karijera tek slijedi, protekla godina bila je za njega izuzetno uspješna. Tako ćemo ga ove godine moći vidjeti u čak tri različita filma na Zagreb Film festivalu, pored Centrale, Rahim glumi i u filmu Prošlost Asghara Farhadija i Izbezumljenost Joachima Lafossea.

Rahim ovdje glumi mladog Garyja, nekvalificiranog radnika u nuklearnoj elektrani koji se svakodnevno suočava s opašnoću kontaminacije radioaktivnim zračenjem. U minimalističkom i tjeskobnom okruženju nuklearne centrale, Gary upoznaje Karloe (Léa Seydoux), zaručnicu njegovog kolege te uranja u ljubavni trokut.

//www.youtube.com/embed/Q_59YPKdlbM

Léa Seydoux uspješna je francuska glumica s nizom uloga iza sebe (Nemilosrdni gadovi, Nemoguća misija: Protokol duh, Ponoć u Parizu, kao i u Zlotowskinom prvijencu), a ove godine nagrađena je najprestižnijim filmskom nagradom Zlatna palma u Cannesu za sjajno prihvaćenu dramu o lezbijskoj ljubavi Adelin život.

Grand Central neizvjesna je ljubavna drama, s erotskim i političkim nabojem, koji pobliže prikazuje surovu i nesigurnu realnost radničke klase te prljave javne tajne nuklearnih elektrana.

Povratak na Net.hr