Play ponuda

JESTE LI IH POGLEDALI? 10 / najpoznatijih hrvatskih filmova svih vremena

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Hrvatska kinematografija svakog se dana razvija i postaje bolja i bogatija, no svi pamtimo neke filmove koji su dosegli gotovo kultni status.

26.7.2016.
20:47
Screenshot/YouTube
Play ponuda

Donismo vam listu od 10 filmova za koje ste sigurno čuli, neke ste vjerojatno i pogledali. Možda vas inspiriramo da pogledate i ostatak:

1. Tko pjeva zlo ne misli, 1970. godina - Krešo Golik

Priča se vrti oko ljubavnog trokuta i jedne zagrebačke obitelji, gledano kroz oči šestogodišnjeg Perice Šafraneka. Lik legendarnog gospodina Fulira učinio je glumca Relju Bašića besmrtnim.

2. Kako je počeo rat na mom otoku, 1996. godina - Vinko Brešan

Jedan od prvih filmova koji je na komičan način progovorio o Domovinskom ratu. Svi se sjećaju uzvika 'Aleksa vrati se kući, skuhala sam ti paštašutu!'.

3. Maršal, 1999. godine - Vinko Brešan

Stipan je policajac koji stiže na jedan mali dalmatinski otok kako bi istražio čudan fenomen...

4. Okupacija u 26 slika, 1978. godina - Lordan Zafranović

Anti-ratna drama koja je neko vrijeme bila tabu tema koja je izazvala kontroverze zbog provokativne teme - protivnici su smatrali da radnja sadrži 'antihrvatski' naboj, dok su pobornici isticali da je zapravo Hrvat glavni junak priče, te svojim antifašizmom i priključenju pokretu otpora ukazuje simbolično na otpor Hrvata tijekom fašističke okupacije.

5. Vlak u snijegu, 1976. godina - Mate Relja

Film snimljen prema istoimenom romanu Mate Lovraka. Donosi priču o osnovnoškolcima koji bivaju zarobljeni u vlaku koji je zapeo u snijegu i njihovom junačkom poduhvatu.

6. Bitka na Neretvi, 1969. godine - Veljko Bulajić

Ovo je najspektakularniji i dotad najgledaniji partizanski film socijalističke kinematografije, s nizom međunarodnih zvijezda. Film je bio nominiran za Oscara za film na stranome jeziku. Radnja prati partizane koji se nađu okruženi od snaga neprijateljske vojske...

7. Rondo, 1966. godina - Zvonimir Berković

Kultni film sa Stevom Zigonom, Milenom Dravić i Reljom Bašićem prati usamljenog neženju koji svake nedjelje navečer igra šah.

8. H-8, 1958. godina - Nikola Tahnofer

Film se temelji na istinitoj priči o fatalnoj nesreći koju je prouzrokovao nepoznati vozač automobila 1957. godine. H-8 su početni znakovi njegovih registarskih pločica, i jedini podatak o počinitelju zločina.

9. Breza

Snimljen prema novelama Breza i Ženidba Imre Futača, film prati plavokosu Janicu koju smatraju najljepšom djevojkom u jednom selu...

10. U gori raste zelen bor, 1971. godina - Antun Vrdoljak

Film prati partizanskog komesara Ivana koji je poslan u jedno nizinsko selo sa zadaćom nadzirati partizanski odred sastavljen od stanovnika tog sela.

Play ponuda
Play ponuda