RIJEŠILI VELIKI NAUTIČKI MISTERIJ? / 'Otkrili smo 13 potopljenih brodova, jedan bi mogao biti onaj kojeg svi traže'

Image
Foto: Wikipedia

Američki znanstvenici misle da su uz obalu Nove Engleske pronašli olupinu Endeavora, broda slavnog britanskog istraživača Jamesa Cooka kojim je doplovio do Australije.

3.5.2016.
12:27
Wikipedia
VOYO logo

Stručnjaci Projekta podvodne arhelogije Rhode Islanda (Rimap) smatraju da se olupina nalazi na dnu Zaljeva Newport, na sjeveroistoku SAD-a, gdje je potopljen tijekom Američkog rata za neovisnost.

13 potopljenih brodova

Rimap je identificirao devet podvodnih lokacija na kojima leže olupine ukupno 13 brodova potopljenih u luci u Newportu tijekom bitke za Rhode Island između britanskih snaga i američkih revolucionara 1778.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesni dokumenti pokazuju da se među njima nalazi i brod naziva Lord Sandwich, što je bilo novo ime koje je Endavour dobio poslije povratka s Pacifika.

"To znači da je vjerojatnost od 80 do 100 posto da je Lord Sandwich i dalje na dnu luke. A pošto je Lord Sandwich bio Endavour kapetana Cooka, to znači da je pronađen istraživački brod slavnog moreplovca", priopćio je Rimap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija će sada prvo izgraditi poseban hangar u luci u Newportu kako bi imali gdje smjestiti predmete koje će vaditi na površinu s olupina pomoću kojih će nastojati identificirati svaki potpoljeni brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svih 13 brodova izgubljenih u Newportu važni su američku povijest, ali u Australiji će biti nacionalno slavlje kad Rimap identificira Endeavour", kažu u tom projektu.

Tko je bio James Cook

Britanski istraživač, moreplovac i kartograf James Cook isplovio je iz Engleske 1768. i oplovivši Rt Horn stigao do Tahitija, Novog Zelanda i Australije. Istražio je i kartografirao njihove obale i proglasio ih posjedom britanske krune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom svog trećeg putovanja na Pacifik, Cook je 1779. ubijen u okršaju s domorocima na Havajima.

Endeavour je nakon Cookova prvog povratka s Tihog oceana 1772. tri godine tavorio u luci, a zatim je prodan u privatne ruke i preimenovan u Lord Sandwich. Tijekom Američkog rata za neovisnost bio je unajmljen kao transportni brod za prijevoz britanskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo