'PROŠLA JE 7 MINUTA TERORA' / Olupina na Marsu izgleda kao leteći tanjur izvanzemaljaca: Sada je napokon otkriveno o čemu se radi

Image
Izvor: NASA

Znanstvenici žele proučiti ostatke u pripremi za buduću misiju, u kojoj namjeravaju donijeti stijenu s Marsa natrag na Zemlju

28.4.2022.
14:59
NASA
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mogli biste se zavarati misleći da je ova olupina na Marsu srušeni NLO koji pripada izvanzemaljcima, ali to je zapravo NASA-in nered. Kako piše The Sun, šokantna fotografija prikazuje razbijeni zaštitni pokrov ("backshell") korišten za sigurno slijetanje letjelice na Crveni planet prošle godine.

Srećom, rover Perseverance Mars i helikopter Ingenuity nisu doživjeli istu sudbinu. Zapravo, Ingenuity je snimku prošlog tjedna poslao na Zemlju. Također, možda ćete uočiti i korišteni padobran koji je raširen u pozadini.

Spuštanje na Crveni planet je zastrašujuće složeno, a stručnjaci se suočavaju sa strašnih "sedam minuta terora". Tijekom ove napete završne faze, letjelica putuje kroz atmosferu Marsa nevjerojatnih 12.000 milja na sat kroz visoke temperature i ima samo oko 400 sekundi da smanji brzinu na manje od 1 m/s.

Image
OVO JE ZA POVIJEST: /

NASA-in rover Perseverance uspio proizvesti kisik na Marsu po prvi put

Image
OVO JE ZA POVIJEST: /

NASA-in rover Perseverance uspio proizvesti kisik na Marsu po prvi put

Kupola padobrana je neoštećena

Znanstvenici žele proučiti ostatke u pripremi za buduću misiju, u kojoj namjeravaju donijeti stijenu s Marsa natrag na Zemlju. Iznenađujuće je to što misle da kupola padobrana nema nikakvih znakova oštećenja.

"Perseverance je imao najbolje dokumentirano slijetanje na Mars u povijesti, s kamerama koje su prikazivale sve, od napuhavanja padobrana do dodira", rekao je Ian Clark, iz Nasinog laboratorija za mlazni pogon (JPL).

"Ali slike Ingenuityja nude drugačiji pogled. Ako potvrde da su naši sustavi funkcionirali onako kako mislimo da su funkcionirali ili daju čak i jedan skup podataka inženjerskih informacija koje možemo iskoristiti za planiranje vraćanja uzorka s Marsa, to će biti nevjerojatno. A ako ne, slike su još uvijek fenomenalne i inspirativne", rekao je.

Međutim, fotografije su također izazvale negodovanja, a neki su na društvenim mrežama kritizirali svemirsku agenciju zbog ostavljanja smeća u svemiru. "Prokleti Zemljani, uvijek ostavljaju smeće", rekla je jedna osoba. "Nismo bili zadovoljni samo uništavanjem vlastita planeta", dodala je druga.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču